Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може чрез съда да поиска собствеността на Руската църква в София

Руската църква
Снимка: Ани Петрова
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предложи на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков да заведе дело за собствеността на софийския православен храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, известен като Руската църква, с цел той да бъде признат за собственост на българската държава.
С нотариален акт от 23.07.1997 г. православният храм и земята, върху която е построен, са признати за собственост на посолството на Русия на основание на крепостен акт от 07.11.1898 г. за дарение на "едно празно градско място в гр. София“ от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България. Разследване на прокуратурата обаче е установило факти, с които собствеността може да бъде оборена. Сред тях са двустранни документи от 1940 г. между България и СССР за безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

Руската църква в София влезе във фокуса на общественото внимание след изгонването от България през септември на трима свещеници от храма, уличени в шпионска дейност в полза на Москва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна

Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна, заяви служебният премиер Димитър Главчев след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София. "За мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Нека..

публикувано на 27.05.24 в 15:22
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Премиерът призова за по-голямо присъствие на НАТО в Черно море и Западните Балкани

Основната цел на НАТО не е да воюва, а да предотврати войната. Силни сме, защото сме обединени. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София. „НАТО е..

публикувано на 27.05.24 в 10:34