Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

В Сърбия предсрочно разпуснаха парламента, готвят се за избори

Президентът на Сърбия Александър Вучич разпусна Народната скупщина и насрочи предсрочни парламентарни избори за 17 декември, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Преди това председателят на сръбския парламент Владимир Орлич насрочи за 17 декември местни избори в около 60 населени места на територията на Сърбия, след като няколко кметове на градове и общини, включително кметът на Белград Александър Шапич, подадоха оставки.

Предсрочните парламентарни избори в страната идват след половин година многохилядни протести в Белград и други градове. Протестите бяха предизвикани от две масови стрелби през май, при които бяха убити общо 17 души. На последните парламентарни избори в Сърбия през април 2022 г. най-голяма подкрепа получи партията на Вучич - Сръбската прогресивна партия, която разполагаше в парламента със 120 от общо 240 места.

Солени глоби в Гърция за две транснационални компании

Гръцкото министерство на развитието наложи глоби от общо 2 милиона евро на гръцките клонове на многонационалните компании „Юнилевър“ и „Проктър енд Гембъл“ за незаконни печалби, предаде БТА. Всяка от двете компании е санкционирана с по 1 милион евро за нарушаване на Закона за подкрепа на доходите на заетите, младежите, семейството и труда, който влезе в сила през юли тази година. Той забранява на доставчиците до края на 2023 г. да продават редица стоки от първа необходимост с процент на печалбата, надхвърлящ процента, който са имали към 31 декември 2021 г. Във връзка с решението гръцкият министър на развитието Костас Скрекас посочи: „Заявили сме ясно по всеки начин и във всички посоки, че никой не е над закона. Справянето с инфлацията и особено с инфлацията на алчността е преди всичко въпрос на социална отговорност“.

Държавният секретар на САЩ отива в Анкара, на фокус ще бъде Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Анкара на 5 ноември, неделя, предаде TRT. Очаква се външният министър Хакан Фидан да обсъди с американския си колега ситуацията в Газа. В предварителен телефонен разговор Фидан е подчертал, "че е неприемливо да се атакуват безразборно и брутално жителите на Газа". "Не искаме човешката трагедия в Газа да се превърне във война, която засяга страните от региона", каза турският външен министър на пресконференция след като Египет отвори границата си с ивицата Газа за евакуацията на чужди граждани и ранени.

В Косово продължава сагата със сръбските регистрационни табели

Косовското правителство удължи до 1 декември срока за пререгистрация на автомобили със сръбски табели с нови регистрационни номера с обозначението на Република Косово (RKS), съобщи БТА. След този срок автомобили със сръбски номера на косовски граждани няма да могат да влизат или да се движат във и през територията на Република Косово.

Въпросът за регистрационните табели беше една от основните причини за напрежение в отношенията между Белград и Прищина през 2022 г. Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, на която Белград продължава да гледа като на сръбска провинция.

Проект за зелена енергия за над 1 млрд. евро ще развиват в Албания

В Албания ще бъде разработен мащабен хибриден вятърен и соларен проект на стойност над 1 милиард евро, съобщи “Albanian Post”. Той ще бъде реализиран от разработчика на възобновяеми енергийни източници CWP Europe и GE Vernova. Очаква се хибридната електроцентрала за възобновяема енергия да произвежда достатъчно електроенергия годишно, за да покрие около 75% от потреблението на всички албански домакинства, както и да създаде 1500 работни места. Изданието "Renewables Now" уточнява, че все още не са получени всички разрешителни за проекта, а така също, че няма изготвена оценка за въздействието върху околната среда.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС, „Юнилевър“, „Проктър енд Гембъл“, CWP Europe

Още от категорията

За възможния живот в свят без монополи

Приетите в парламента промени в Закона за енергетиката преместиха началото на преходния период на либерализацията на пазара на електроенергия с една година напред във времето – за 1 юли 2025 г. Промените трябва да осигурят постепенна възможност за..

публикувано на 13.05.24 в 10:50

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30