Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динамично време с максимални температури между 12 и 28 градуса

Снимка: Десислава Семковска

През следващото денонощие под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт времето ще бъде динамично. През нощта над по-голямата част от страната ще се заоблачи. В Западна България ще започнат валежи от дъжд. В източните райони и в Предбалкана ще продължи да духа силен южен вятър и там минималните температури ще бъдат високи – до 18°-20°, а в останалата част от страната – между 10° и 15°, в София около 10°. 

В събота над Западна и Централна България ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, на места значителни, с гръмотевици, очакват се и градушки. Над Източна България на места също ще вали. Максималните температури ще бъдат от 12°-13° в западните райони до 26°-28° на места в Източна България. Вечерта от югозапад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. 

Над планините ще бъде облачно с валежи, на места значителни, с гръмотевични бури; над 2500 м ще вали сняг. Ще духа бурен югозападен вятър, който след обяд в ниските части временно ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 м – около 12°, на 2000 м – около 7°.

По Черноморието през по-голямата част от деня ще духа силен юг-югозападен вятър, който вечерта временно ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността ще бъде разкъсана, след обяд ще се вплътни и на места ще превали дъжд. Максималните температури ще бъдат 25°-28°, а на морската вода – 17°-19°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над северозападната част от Балканите вятърът ще утихне, но облачността ще се задържи значителна. На отделни места в Сърбия ще превалява дъжд. Заради преминаване на студен атмосферен фронт в централната част от полуострова, както и в Македония, Албания и Западна Гърция ще бъде облачно, ветровито, с валежи от дъжд. Значителни количества и гръмотевици ще има в югозападните райони, а в източните ще е топло и ветровито. В Атина ще бъде 28 градуса, в Истанбул – 27°, в Букурещ – 19°, в Белград – 17°.

На Пиренейския полуостров, в Западна Европа, Бенелюкс, Дания, както и на Скандинавския полуостров ще бъде предимно облачно, сравнително студено, на много места с валежи от дъжд, в Норвегия и Швеция – и от сняг. Значителни количества ще има в крайните южни райони на Великобритания, Западна Франция и Северозападна Испания. Над централноевропейските страни облачността ще бъде значителна. Предимно облачно, но все още сравнително топло и на места с валежи от дъжд ще бъзе времето в повечето райони на Източна Европа. В Рим ще бъде 21 градуса, в Мадрид – 15°, в Париж – 13°, във Виена – 12°, в Мюнхен – 11°, в Стокхолм и Москва – 9°, в Санкт Петербург – 8°.

В Кейптаун ще бъде 22 градуса, в Мелбърн – 19°, в Ню Йорк – 15°, в Чикаго – 13°. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01