Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архангелова задушница е!

Снимка: БГНЕС

В съботата преди Архангеловден (8 ноември), отбелязваме третата, последна за годината Задушница, в която почитаме паметта на починалите наши близки и сродници. Тя е посветена и на загиналите воини, затова в някои краища на България я наричат още "мъжка Задушница“. 

Според православната традиция, на този ден след службата в църквата се прави панихида за всички покойници с обща трапеза, която свещениците прекадяват с тамян в края на молитвата. Хората преливат вино над гробовете и поставят запалена свещ, символ на вярата и безсмъртието на душите. Накрая се поставят и цветя до лика на починалите, за припомнят добродетелите им.


БНР подкасти:

Още от категорията

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45
Цветана Джерманова

Почина последната оцеляла лагеристка от Белене

На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена, която е била репресирана като затворник в лагерите в Белене и в Босна. Цветана Джерманова е родена на 20.03.1928 г. в село Лесковец, област Перник. От 1942 до 1946 г. учи в..

публикувано на 26.02.24 в 14:58

Когато БНР говореше на полски

Днес чуждоезиковата програма на БНР – "Радио България" – "говори" на 11 езика. През годините едни са добавяни, други са отпадали от общия брой…. Такава е съдбата и на предаванията на полски . Излъчвани са по "Радио София", както тогава се е наричало..

публикувано на 16.02.24 в 09:15