Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият кореспондент на българска медия в Русия е призован да напусне страната

БНР: Изгонването на Ангел Григоров от Русия е изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация

Ангел Григоров
Снимка: Личен архив

Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Российская газета" Александър Гацак. 

В съобщение на сайта на руското външно министерство се казва, че на колегата ни е разпоредено да предаде акредитационните си документи, като "реципрочна мярка" в отговор на "преследването" на Гацак от страна на ДАНС, която го обяви за заплаха за националната сигурност. 

"Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, ако правителството на България от своя страна вземе положително решение за акредитиране на журналиста на "Росийская газета в София", допълват от руското външно ведомство. 


Днес Ангел Григоров е бил уведомен за решението от служител на департамента по информация и печат на руското Министерство на външните работи. "Човекът, който се свързва с мен по всички важни въпроси. На 7 ноември, вторник, трябва да предам лично акредитацията си в сградата на руското външно министерство. Все още не е ясно до коя дата трябва да напусна територията на Руската федерация. Предполагам, че ще ми бъде съобщено на срещата във вторник"- поясни Григоров пред БНР. По думите му, от днес той няма право да изпълнява функциите си на кореспондент на БНР.

Българското национално радио разпространи становище по повод отнемането на акредитацията и изгонването от Руската федерация на кореспондента на обществената медия Ангел Григоров, в което посочва:

"Ръководството на Българското национално радио категорично заявява, че в цялата си работа като кореспондент в Москва в продължение на повече от 6 години нашият колега Ангел Григоров стриктно е спазвал международните професионални и етични журналистически стандарти. 

Изгонването от Русия на единствения кореспондент на българска медия е изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация. БНР е разочаровано от опита акредитирането на кореспондента ни в Москва да се използва като инструмент за натиск и разменна монета от руската страна."  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40