Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите български воини

| обновено на 04.11.23 в 18:28
Снимка: БГНЕС

По повод Архангелова Задушница, Белоградчишкия епископ Поликарп отслужи Заупокойна панихида при Военния мавзолей – костница на Централните софийски гробища.

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. В памет на загиналите воини при изпълнение на воинския им дълг бяха поднесени венци от името на президента, министър-председателя, вицепремиера Мария Габриел, Народното събрание, Българският Червен кръст и други организации.

Със заупокойни панихиди и военни почести във всички гарнизони на страната бе отдадена признателност на българските воини, загинали за Родината, съобщи Министерството на отбраната. С църковни служби, поднасяне на венци и цветя и военни ритуали на български военни гробища и паметници зад граница беше почетена паметта на военнослужещите, загинали във войните за национално освобождение и обединение, в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, както и на военнослужещите, загинали, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. В ритуалите в памет на загиналите български военнослужещи участваха представителни части на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка и висшите военни училища. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52

Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

За поредна година в Пловдив пред Джумая джамия отбелязаха "Деня на ашурето“. Домакин е Районното мюфтийство с подкрепата на общината. Жителите и гостите опитаха от вкусния десерт. Публиката бе поздравена от групата за турски народни танци "Ачелия" към..

публикувано на 16.07.24 в 12:24

Синдикатите искат увеличаване на заплатите в държавния сектор с 10 на сто

Най-големият синдикат в страната КНСБ иска в бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение на всички работни заплати с 10%. По изчисления на КНСБ, това ще струва малко под 900 млн. евро, каза президентът на синдиката Пламен Димитров. Вече е имало..

публикувано на 16.07.24 в 12:21