Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите български воини

| обновено на 04.11.23 в 18:28
Снимка: БГНЕС

По повод Архангелова Задушница, Белоградчишкия епископ Поликарп отслужи Заупокойна панихида при Военния мавзолей – костница на Централните софийски гробища.

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. В памет на загиналите воини при изпълнение на воинския им дълг бяха поднесени венци от името на президента, министър-председателя, вицепремиера Мария Габриел, Народното събрание, Българският Червен кръст и други организации.

Със заупокойни панихиди и военни почести във всички гарнизони на страната бе отдадена признателност на българските воини, загинали за Родината, съобщи Министерството на отбраната. С църковни служби, поднасяне на венци и цветя и военни ритуали на български военни гробища и паметници зад граница беше почетена паметта на военнослужещите, загинали във войните за национално освобождение и обединение, в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, както и на военнослужещите, загинали, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. В ритуалите в памет на загиналите български военнослужещи участваха представителни части на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка и висшите военни училища. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роженски манастир “Свето Рождество Богородично”

Копие на чудотворната икона в Роженския манастир събира много богомолци за храмовия празник

Роженският манастир “Свето Рождество Богородично” ще отбележи днес храмовия си празник с литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица, благославяне на манастирския курбан и раздаването му за здраве. След като пред 1761 г. манастирът губи..

публикувано на 08.09.24 в 06:00

Топла неделя почти без валежи

В неделя ще бъде слънчево. Следобед над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността, но почти няма да вали. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София – около 27°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 07.09.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев очаква ЦИК да контролира изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс

“ Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс .” Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Раднево, където участва в тържеството по повод 60-годишнината от обявяването на града. “ Тук не става..

публикувано на 07.09.24 в 12:49