Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогом частни уроци! ChatGPT набира скорост и в българските училища

Как ChatGPT може и да разочарова третокласниците в едно българско училище и защо частните уроци са обречени?

Снимка: Freepik.com

Преподавателите у нас прибягват все по-често до изкуствения интелект /ИИ/ във всекидневната си работа с учениците. Като специалист по темата, Доброслав Димитров от Българската асоциация на софтуерните компании, заедно с негови партньори, вече обучава учителите в началния курс как най-удачно да използват предимствата на ИИ. Например как чрез ChatGPT да подготвят урока си по биология за пчеличките, но така, че да привлекат интереса на деца от поколението TikTok, на които им е скучно в час и гледат през прозореца. Но учителите не бива да се притесняват, че ще бъдат изместени от ИИ. "Имам предвид онези от тях, които са истински ментори, които събуждат интереса на децата", каза Доброслав Димитров в интервю на Програма "Хоризонт" на БНР. В същото време, подобно на повечето наблюдатели, и той е убеден, че ChatGpt ще премахне необходимостта децата да ходят на частни уроци:

Доброслав Димитров

"ChatGPT може да обясни всеки един урок, стига да не е нещо много специфично, свързано с българската история, но и това ще бъде преодоляно скоро. Защото е невъзможно на един учител да обясни по един и същи начин урок на дъската, който да бъде разбран от 25 различни мозъка. Всяко едно дете ще го разбере по свой начин и някои деца после ще трябва ходят на частни уроци. Така че учениците могат да използват ChatGPT за образователни цели, но е по-добре да го ползват умно", казва Доброслав Димитров.

На същото мнение е и Людмила Борисова, учителка в Средното училище "Св. Климент Охридски" в Аксаково. Заради новаторския си подход тя печели тазгодишната награда на БАЙТ за прилагане на технологични иновации в образованието. Вярва, че дигиталните технологии трябва да се разкриват на малките постепенно и в контролирана среда.


"Живеем във време, когато никой не се съревновава с ИИ, по-скоро го привлича на своя страна, като помощник. Аз го използвам, за да си подготвям самостоятелни работи в клас. Примерно, взели сме умножение до пет и питам ChatGPT. "Може ли да подготвиш самостоятелна работа за умножение до пет ?“ И ми се генерира за нула време."

Според Людмила технологията работи, но човешкият фактор винаги ще си бъде водещият. "По-малките ученици, не са наясно кога подаваната информация е достоверна и кога трябва да се свери с поне още два източника, затова трябва да бъдат напътствани"- казва тя и добавя:


"Миналата седмица направих опит да пусна ChatGPT в клас и децата да му задават въпроси. Бяха искрено разочаровани, че той не знае те кои са. Примерно на въпроса: Кой е Мартин? ChatGPT отговаря "Към 2022 г. личността не е известна, нямам данни за нея". Обаче пък силно бяха впечатлени, като им изчисли разстоянието от Земята до Луната. Честно казано, очаквах те да проявят по-голям интерес към ИИ. Да, те го одобриха, защото им дава полезна информация, но само дотам. Реакцията им беше "Но той не знае аз кой съм, моите болки какви са, не е като госпожата, която може да ме изслуша 2 часа защо съм имал спор с някои или кое момиче харесвам и как да ми обърне внимание". Децата ги вълнува необходимостта от близка емоционална връзка. Мисля, че няма да дойде момент, когато машините ще изместят хората, те по-скоро ще ни помагат"- каза в заключение Людмила Борисова.

Вижте още: 

Съставил: Венета Николова /по материал на Добромир Видев от БНР-„Хоризонт“ / 



По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15

Столичната община украси София с инсталации от декоративни великденски яйца

Декоративни яйца, украсени с естествени цветя и зеленина, украсяват София на Великден. Инсталациите с височина между един и два и половина метра са поставени с помощта на Столичната община. Украсата с един от традиционните символи на празника може..

публикувано на 05.05.24 в 07:00