Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беше наблюдавано необичайно за българските ширини полярно сияние

Снимка: Facebook/Dimitrinka Dimitrova

Небето над България бе озарено от полярно сияние в неделя. Необичайната гледка на оцветения в червено небосклон предизвика множество въпроси в социалните мрежи.

 "От България такова явление може да се види само в редки случаи, след мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето“, каза за БТА физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия при Българската академия на науките.

"След като потокът от заредени частици бомбардира земната магнитосфера, частиците слънчева плазма пораждат полярните сияния. В редки случаи, когато процесът е много интензивен, полярните сияния могат да се наблюдават и от по-ниски географски ширини. Съпътствани са с геомагнитна буря, която може да доведе до смущения в радиовръзките", добави Маркишки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължава договарянето, как да се разпределят парите за висшите училища

Служебният кабинет осигури близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища, съобщи правителствената пресслужба. Двете постановления за отпускане на средствата, за които служебният премиер Димитър Главчев пое ангажимент пред..

публикувано на 20.05.24 в 11:46

Когнитивно нетърпение, ниска самооценка, чалга култура… какъв е проблемът с децата ни?

Близо 10 на сто от 11-годишните у нас поне два пъти в живота си са били… пияни, 18% от момчетата и 13% от момичетата са пушили тютюневи цигари, а цели 19% от 15-годишните са употребявали канабис, сочи международно изследване на здравното..

публикувано на 20.05.24 в 11:45

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30