Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна подготовката за приемане на държавния бюджет за 2024 г.

Снимка: БТА

На извънредно заседание правителството одобри пакет закони, които изпрати в парламента във връзка с приемането на бюджета за 2024 г. Министърът на финансите Асен Василев залага в бюджета за 2024 г. инфлация между 3 и 4,8%, 3,2 ръст на БВП. Очакването е за БВП от 102,5 млрд. евро. Финалните параметри на бюджета зависят и от данъчните закони, които ще приеме парламентът.

Бюджетът ще бъде публикуван за обсъждане, каза Василев. Нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното остава до средата на 2024 г. Предлага се запазването на 9% ДДС за ресторантьори и хотелиери, но само ако браншът приеме електронно изплащане на заплатите по банков път. Всички заведения с годишен оборот под 50 000 евро ще плащат патентен данък, а не ДДС, и парите от данъка ще отиват в общините, каза Василев.

Още от категорията

Асен Василев

Въвеждане на еврото догодина при 3% инфлация прогнозира Асен Василев

Средногодишната инфлация у нас ще бъде 3% по данни на Европейската централна банка и на Европейската комисия, заяви финансовият министър Асен Василев, който е в Гент за заседанието на министрите на икономиката и на финансите от Европейския съюз. По..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Делчево

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват..

публикувано на 23.02.24 в 16:43

Националната стратегия за финансова грамотност ще бъде представена в Белгия

На 23-24 февруари 2024 г. в Гент, Белгия се провежда неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). На заседанието, министрите ще обсъдят бъдещето на Европейската инвестиционна банка, както и..

публикувано на 23.02.24 в 06:15