Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си културният антрополог Ивайло Дичев

Ивайло Дичев
Снимка: Савина Спасова

Професорът по културна антропология Ивайло Дичев е напуснал този свят, съобщиха в социалните мрежи негови близки.

Роденият през 1955 г. в София Ивайло Дичев беше преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Днес ни напусна проф. Ивайло Дичев, един от най-ярките преподаватели в Специалност Културология и ръководител на Магистърската програма по Културна антропология, за когото образованието беше една от най-важните каузи", написаха колегите му във Фейсбук.

Дичев е известен и със силните си граждански позиция по актуалните за България проблеми. Той беше желан събеседник и в програмите на БНР и коментатор за "Дойче веле". В един от тези коментари под заглавието "Защо градовете в България загиват пред очите ни" той пише следното:

"Големият град е място, където са събрани непознати един за друг хора. Основното, на което трябва да се научат, това е да общуват - да изградят усещането, че имат нещо общо, макар че в голямата си част дори не се познават. В племенните общности или в малкото село това общуване следва ритуални форми, защото обитателите споделят едни и същи вярвания и до голяма степен са роднини. Градът трябва да измисли свои теми на разговор, свои места за срещи, свои правила за среща между непознати хора.

Тази тема у нас обикновено минава под рубриката „култура“. Проблемът е, че си я представяме като спектакъл, който едни елити играят за публиката. Разкопаваме старини - вървете и се любувайте. Изиграваме патриотичен ритуал - благоговейте. Някой се канеше да строи театър в "Люлин“, няма лошо, но публиката отново се мисли като пасивен консуматор и дали този физически по-близък театър ще е по-близък и духовно, остава да видим".

Поклон пред паметта на Ивайло Дичев!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 7 юни 2024 г.

В "България днес"  на 7 юни, в навечерието на изборите „2 в 1“, проверяваме готовността на българите зад граница за вота с наши сънародници от САЩ, Гърция, Франция и Нидерландия. Както всеки петък, подготвили сме и хроника на събитията са..

публикувано на 07.06.24 в 19:00

Приключва предизборната кампания за изборите "2 в 1" в България

Днес е последният ден от предизборна кампания за изборите "2 в 1" в България - за национален и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни. Кампанията за евроизборите остана в сянката на поредния предсрочен парламентарен вот в България..

публикувано на 07.06.24 в 17:25
Галин Цоков

Зрелостниците през 2024 г. показаха рекордни резултати на изпита по български

Най-високият резултат, отчитан досега на матурата по български език и литература е постигнат през 2024 г. – 58,48 е средният брой получени точки.  Добър 4.32 е средният успех на зрелостниците, а миналата година е бил 3.93. Той е с няколко..

публикувано на 07.06.24 в 15:40