Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще се произнесат за купуването на бойните машини “Страйкър” 

Снимка: Facebook /Тодор Тагарев

Предстоящият вот на недоверие срещу кабинета по инициатива на БСП ще бъде повод за обяснение на отбранителната ни политика, заяви военният министър Тодор Тагарев. По думите му, България се нуждае от отбранителни способности, които са максимално интегрирани с тези на нашите съюзници, за да гарантират сигурност за страната и за българските граждани.  

Договорът за закупуването на бойните машини “Страйкър” няма да бъде подписан без ратификация от Народното събрание, каза още министърът, добавяйки, че депутатите могат да се произнесат в началото на декември т.г. Парите за машините ще се осигурят от държавния бюджет на разсрочено плащане до 2027 г. 

Що се отнася до средствата за отбрана, Тодор Тагарев поясни, че бюджетната макрорамка осигурява 2% от БВП догодина. Той каза още, че заплатите в сектора са увеличени с 10% и се предвижда ново повишение през 2024 г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Спират блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" за презареждане с американско ядрено гориво

На 5 май пети блок на единствената атомна централа "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA,..

публикувано на 03.05.24 в 10:47

"Репортери без граници": България се изкачи до 59 място по свободата на медиите

България се изкачва с 12 позиции до 59 място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" за 2024 г., публикувана по повод 3 май - Световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния..

публикувано на 03.05.24 в 09:20