Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради Шенген евродепутати предлагат да се наложи вето над бюджета на ЕС

Отдавна сме готови за присъединяване към Шенген. Блокадата на Австрия е несправедлива. Трябва да се противопоставим на тази безпринципност като използваме европейския бюджет. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков на конференцията "Разширяването на Шенген: Ключовата роля на България за сигурността на границите на ЕС".

На форума евродепутатът Емил Радев също подкрепи предложението София да наложи вето на новия бюджоет на ЕС, съобщи БГНЕС. Според Новаков не сме част от Шенген заради политически сметки, които ще донесат 3% повече на изборите за управляващите в Австрия. "Беше ли реформиран Шенген, когато приеха Хърватия?", запита Новаков в отговор на извинението на Виена, че Шенген е "счупен" и не трябва да се разширява. Евродерутатът заяви, че България няма да толерира двоен стандарт, защото не може повече българите да имат само задължения, но не и права.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30
НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”. Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на..

публикувано на 18.05.24 в 09:35