Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще пълнят държавния бюджет и със сервитьорските бакшиши

Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев предлага през 2024 г. да се облагат с данък и бакшишите, оставяни на сервитьорите от доволните клиенти. В проекта с промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица пише, че "всички предварително неопределени допълнителни парични плащания", ще се облагат с 10%.

Финансовият министър се смили над гъбарите и билкарите, за които първоначално искаше въвеждане на годишен патентен данък. Данъкът ще е месечен в размер на 30 лв.

Въпреки масовите критики се предлага приравняване на гражданските договори към трудовите. Това означава отпадане на възможността за приспадане на 25% признати разходи за дейността и плащане на допълнителни осигуровки с около 5%.

Доходите от продажби на виртуални валути също ще са облагат. Но на търговците ще се опростяват 10 на сто от данъка заради направени “разходи“ или "загуби“.

Още от категорията

Делчево

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват..

публикувано на 23.02.24 в 16:43

Националната стратегия за финансова грамотност ще бъде представена в Белгия

На 23-24 февруари 2024 г. в Гент, Белгия се провежда неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). На заседанието, министрите ще обсъдят бъдещето на Европейската инвестиционна банка, както и..

публикувано на 23.02.24 в 06:15

Световната банка предупреди България за забавяне в икономическия ѝ растеж

В доклад на Световната банка, посветен на публичните финанси в България се подчертава, че е необходимо подобряването на събираемостта на ДДС. Посочва се още, че е нужна по-голяма ефективност в обществените поръчки, разходите за образование и за..

публикувано на 22.02.24 в 17:21