Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко четвърто дете в България расте без родител заради трудова миграция

Снимка: БТА

Всяко четвърто дете в България живее без родителите си, защото те работят в чужбина. Тези тревожни данни съобщи в Брюксел на конференция "Социалните последици от европейската мобилност: децата, оставени у дома" българският евродепутат Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Кръглата маса беше организирана от румънския евродепутат Виктор Негреску, заместник-председател на комисията по Култура и образование на Европейския парламент. България и Румъния имат сходни проблеми, защото след промените през 1989 г. трудовата миграция и в двете държави придоби колосални размери.

"Изоставените деца са изправени пред редица различни по своя характер рискове. В Източните Родопи, Централна и Северозападна България броят на тези деца е особено висок. 60% от непълнолетните там са оставени на грижите на баби, дядовци, други роднини или дори съседи“, подчерта Петър Витанов. 

Витанов посочи, че в момента в България нивото на безработица е едва около 5%, но ниското заплащане кара много български семейства да избират работа в Западна Европа. "Децата, които живеят без родителите си, са по-уязвими и лесно могат да бъдат въвлечени в различни форми на експлоатация и да станат жертви на насилие“, подчертава евродепутатът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и още по-топло време

Във вторник ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските райони, ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, който в Дунавската равнина временно ще се ориентира от..

публикувано на 06.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Получаваме първите F-16 в началото на следващата година

Първите изтребители F-16 ще пристигнат в началото на 2025 г., съобщи пред БНТ служебният военен министър Атанас Запрянов. Наесен български пилоти ще се обучават в Съединените щати как да управляват летателните машини. Също догодина ще получим и новите..

публикувано на 06.05.24 в 13:48

Денят на храбростта беше отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия се състоя на столичния площад “Св. Александър Невски”. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй..

публикувано на 06.05.24 в 11:14