Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският полярен кораб отново потегли към Антарктида

Снимка: БТА

32-ата антарктическа експедиция с българския научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" потегли от Варна. Една от основните задачи на НИК 421 сега е да пренесе успешно конструкциите на нова модерна научна лаборатория, в която ще могат да работят изследователите в българската база "Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

Предстои работата им по 10 нови проекта. За първи път биолози и геолози ще направят паралелни изследвания на утайките от морското дъно в околностите на базата и на микроорганизмите и безгръбначните, които живеят в тинята и във водния слой.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00