Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Йоханис: Най-добре е Румъния и България да влязат заедно в Шенген

Снимка: Facebook /Klaus Iohannis

Най-добрият вариант е Румъния и България да влязат заедно в Шенгенското пространство и "към това са насочени всички преговори и всички опити да бъдат убедени онези, които имат резерви по този въпрос“. Това заяви днес по време на визитата си в Белгия румънският президент Клаус Йоханис на съвместна пресконференция с белгийския премиер Александър де Кро, предаде БТА.

Думите на Йоханис идват след като в публикувано вчера интервю за агенция "Блумбърг" румънският премиер Марчел Чолаку каза, че Букурещ може да обмисли отделяне от усилията на България за членство в Шенген, ако се очертае, че така преговорите ще доведат до по-добър резултат.

"Няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по различни писти за Шенген", заяви днес премиерът Николай Денков, който отговаряше през Фейсбук на въпроси по актуални теми на граждани."Тази оценка (на Марчел Чолаку - бел.ред.) е само за вътрешна употреба в Румъния. Имаме изпълнение по нашите ангажименти за върховенството на закона, имаме изключителен напредък по охраната на границите. Трябва да вървим заедно за Шенген, защото трябва да решаваме общите си проблеми с Румъния. Няма никаква причина да се обсъжда такова разделяне", заяви Денков.

Австрия блокира влизането на Румъния и България в Шенген, а Нидерландия - на България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Архив

"Поход за семейството" ще се проведе в София, Пловдив и Варна

Национален "Поход за семейството" ще се проведе днес в три града на страната - София, Пловдив и Варна. В столицата проявата започва от 16 часа - от Народния театър "Иван Вазов", откъдето ще потегли към Съдебната палата, по булевард "Витоша" и ще стигне..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00