Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на парламента разговаря с българи в Северна Македония

Снимка: БТА

"Отношенията между България и Северна Македония трябва да бъдат като между добри съседи и е време и двете страни да го разберат и да работим за благото на нашите граждани", каза председателят на българското Народно събрание Росен Желязков на среща с представители на българската общност в страната. Говорейки в Културно-информационния център на България в Скопие пред представители на сдружения от Охрид, Прилеп, Велес, Битоля, Щип и Струга, Желязков посочи, че проблемите не трябва да се разглеждат през призмата на "винаги предстоящите избори“.

"За три десетилетия не съумяхме да намерим подходящия начин да говорим помежду си така, че младите поколения да се усещат като истински европейци в общия ни дом. Европа е мястото, където трудно и през много векове сме достигнали до достиженията на хуманизма, справедливостта и достойнството на личността, а България и Северна Македония са призвани да докажат, че споделят общите европейски ценности“, посочи Желязков, цитиран от БТА. 

В неформална обстановка той се запозна с проблеми като езика на омразата, с които представителите на българската общност се сблъскват и очакванията им за намиране на решения за намаляване на напрежението между двете държави. "Общата история следва да направи Балканите по-обединени, по-силни и по-привлекателни за инвестиции. На тази база можем да градим мостове, да не се делим, а да се стремим към общо европейско бъдеще. Общото правило е, че мостове трябва да се градят, а който гледа назад, може да се спъне, вървейки напред“, посочи още Желязков.


БНР подкасти:

Още от категорията

Българското средно училище в Братислава дава дипломи на българи и словаци

Повече от 80 словашки деца учат по българската образователна система в държавното ни средно училище “Христо Ботев“ в Братислава. Това стана ясно по време на среща на просветния министър проф. Галин Цоков с учителския състав на институцията...

публикувано на 28.02.24 в 19:45

Българска художествена изложба в Батън Руж - щата Луизиана, с американско участие

Пролетна художествена изложба на трима българи и трима американци бе открита в Батън Руж. Йордан Иванов, един от най-успешните български художници в Америка, който работи за най-големият американски карнавал “Марди Гра“ прави необичаен..

публикувано на 28.02.24 в 10:55

Български лютиери налагат с качество и надеждност своите инструменти в Америка

В първите години на демокрацията една пловдивска фамилия се преселва в Чикаго, за да основе бизнес, свързан с най-финото усещане не само на пръстите, но и на човешката душа. Защото лютиерството, както наричат изработването на струнни музикални..

публикувано на 28.02.24 в 06:25