Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката за отбрана и сигурност е сред причините за вота на недоверие към правителството

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

Голяма част от проблемите в областта на отбраната са комплексни и изискват комплексни решения. През февруари ще представим цялостната политика на кабинета в Бяла книга за отбраната, заяви в парламента министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на дебата за вот на недоверие към правителството, за политиката на отбрана и сигурност. Министърът бе категоричен, че внесения от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" вот на недоверие не отразява обективното състояние на армията.

По повод обвиненията, че предоставя оръжия на Украйна Тагарев заяви, че "правото няма да възтържествува, ако Русия остане във владение дори на един квадратен километър украинска територия и не понесе отговорност за причинените разрушения и извършените военни престъпления. Ако Украйна загуби, бъдете готови като минимум да удвоите ресурсите, които България заделя за отбрана", каза Тагарев и подчерта, че руската агресия разруши живота на 230 хилядната българска общност в Украйна, която дава жертви във войната.

Тагарев отрече и обвиненията на БСП, че е в конфликт на интереси заради обществена поръчка на министерството, спечелена от фирма, свързана със съпругата му. "Сигурен съм, че БСП знае отговора на въпроса за конфликт на интереси и той е отрицателен. При положителен отговор, щяхте да сезирате съответните институции", заяви Тагарев.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който участва в дебатите по вота на недоверие, заяви от парламентарната трибуна, че до момента няма индикации за предстояща бежанска вълна заради войната в Газа. По думите му в резултат на активния диалог с Турция се отчита намаление с над два пъти на опитите за нелегално преминаване на границата.

„Сегашното политическо ръководство е ненадеждно и вредно, министърът на отбраната е неадекватен на политическата и военната обстановка както с изказванията си така и с поведението си и сам по себе си е риск за сигурността. Става все по-болезнено ясно, че за България е далеч по-лошо не ако правителството си отиде, а ако то остане“, заяви в разизскванията Кристиан Вигенин от БСП.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов охули Тагарев с думите: "Вие не служите на България. Вие сте украински служител и с вас трябва да се занимават службите. Мястото ви е в затвора.

От "Има такъв народ" завиха, че правителството трябва да падне. "Затова ще подкрепяме всеки вот на недоверие, независимо на коя тема е", каза депутатът Гроздан Караджов.

Вотът ще бъде гласуван 24 часа след края на парламентарния дебат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30