Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обсъжда дали да отпадне дерогацията за руския петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес парламентът ще обсъди на първо четене два законопроекта за промени на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Техни вносители са ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Проектът, внесен от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, предвижда отмяна на дерогацията за руския петрол в тридневен срок след обнародване на промените.

От ПП-ДБ ще предложат дерогацията да отпадне на 15 март 2024 г., когато ще е отминал зимният период.
Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов гласуването срещу предложението за отпадане на дерогацията още този месец би очертало нова "сглобка от прокремълски партии".
Настоящите текстове предвиждат дерогацията да отпадне напълно от октомври 2024 г. 
Припомняме, че в края на септември депутатите окончателно решиха на второ четене дерогацията на руския петрол да отпадне след година, с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки, с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Така, с промените основният доставчик на гориво на вътрешния пазар на България “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 г., когато дерогацията ще бъде отменена изцяло. Дотогава рафинерията поетапно ще трябва да смени произхода на нефта, с който работи, и от 1 октомври 2024 г. да преработва изцяло петрол с неруски произход. Ако дъщерното дружество на руския "Лукойл" у нас не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30