Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли отпадането на дерогацията за внос на руски петрол

Таксата за транзит на руски газ да се плаща директно от "Газпром", решиха народните представители, но не гласуваха вота на недоверие към кабинета "Денков"

Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ, подкрепено и от ДПС, за отпадане в тридневен срок на дерогацията за внос на руски петрол в България. В знак на протест народните представители от парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала непосредствено преди гласуването на вота на недоверие към правителството.
Тази сутрин в Министерския съвет се проведе събрание на Съвета по сигурността. След него премиерът Николай Денков обяви, че най-ранният срок, в който "Лукойл" може да заработи изцяло без руски петрол, е 1 март 2024 г.. "Рязкото спиране на дерогацията повишава и рисковете от нарушаване на оперативната дейност на рафинерията", каза министър-председателят. Освен това според ПП-ДБ е по-добре това да се случи след зимата. Март е и месецът, в който се очаква ротация на премиерите - мястото на Николай Денков /ПП-ДБ/ да бъде заето от Мария Габриел /ГЕРБ-СДС/. 
Парламентът реши таксата за транзит на руски газ да се плаща директно от "Газпром"
Парламентът прие на две четения и промени в Закона за контрол на ограничителните мерки срещу Русия, с които енергийните вноски за транзит на природен газ с руски произход се прехвърлят върху ползвателите на услугата, в случая - "Газпром", и ще бъдат събирани от Агенция "Митници" и НАП. С изменението, прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, се коригира приетото на 13 април решение на парламента, според което досега те се дължаха от оператора на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз". Според вносителите целта е да не се застраши финансовото състояние на оператора на преносната мрежа. От опозицията предупредиха, че България е заплашена от международни санкции заради налагането на такса от 20 лева /10.23 EUR/ на мегаватчаса за транзитен пренос.

Депутатите не успяха да вземат решение по вота на недоверие 

В днешния динамичен парламентарен ден депутатите се оказаха в патова ситуация при гласуването на поискания от опозиционните БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" втори вот на недоверие към кабинета на Николай Денков заради несправяне в сектор "Национална сигурност и отбрана". Парламентът не успя да вземе решение заради липса на кворум. До тази ситуация се стигна след като представителите на ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала непосредствено преди гласуването. Причината – отхвърленото от парламента предложение на ГЕРБ в тридневен срок да отпадне дерогацията за внос на руски петрол у нас. Заради липсата на кворум заседанието беше прекратено. 

Делян Пеевски предупреди ПП-ДБ да не рушат евроатлантическото мнозинство
След като парламентът не успя да гласува втория вот на недоверие на правителството, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който влиза в санкционния американски списък "Магнитски", отправи предупреждение към ПП-ДБ: "Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство. Или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което управлява България. Ние в него няма да участваме. Както видяхме, и колегите от ГЕРБ няма да участват. Така че - това е вечерта на знаците".
Окончателното гласуване по вота на недоверие ще се проведе на 17 ноември.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30