Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жана Суслина от Украйна е "Българка на годината"

| обновено на 17.11.23 в 19:46
4
Снимка: Facebook/Zhanna Suslina

За 11-и път Изпълнителната агенция за българите в чужбина връчи отличието "Българка на годината – Св. Злата Мъгленска 2022" и по този начин изрази признателност към всички дами, които със своята активност допринасят за опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света. Номинирани бяха 11 изключителни българки от Италия, Канада, Украйна, Турция, Германия, САЩ, Австралия, Великобритания и Аржентина.

Красивата статуетка, изработена от скулптора Атанас Карадичев, днес бе присъдена на Жана Суслина от Украйна.

Жана Суслина

Дългогодишен директор на Болградската гимназия "Георги Раковски", създателка на Центъра на бесарабските българи в България, днес Жана Суслина ръководи отдел "Култура, туризъм, младежи и спорт" в Общината в Болград – неофициалната столица на бесарабските българи. Отговорната ѝ работа и напрегната ситуация, свързана с войната не позволиха да присъства на затрогващата церемония в София, затова призът бе приет от Наталия Лулчева, представител на Центъра на бесарабските българи у нас.


Наградата беше връчена от вицепрезидента Илияна Йотова, която акцентира на важността на политиките за българите по света днес и изключителната активност на Жана Суслина по съхранението на българския дух в Бесарабия:


"Както виждате, Жана е на бойния си пост и аз искам да ѝ благодаря за това, че колкото и да е трудно, защото войната е преди всичко човешка трагедия – всеки се страхува за семейството си, има шанс да се затвори в себе си, но не – тя предпочете да помага на хората. И днес да обединява българската общност там така, както го правеше и преди войната – да помага на младите хора, да ги насочва да идват да учат в България, защото знаете, че една от най-успешните ни политики са постановленията на МОН за безплатно обучение на деца от български произход в нашите висши учебни заведения, където те получават не просто професия, те получават бъдеще. И всичко това в едни изключително трудни и опасни условия. Заслужава аплодисменти и за нещо друго – това е човек, който сигурно знае повече народни песни отколкото мнозина българи знаят, знае легенди, приказки, история. И когато се грижеше за младите хора, които идват от Бесарабия у нас, тя им беше повече от майка" – каза вицепрезидентът Илияна Йотова при връчването на отличието на Жана Суслина.

Подробен репортаж от събитието може да чуете в предаването ни "България днес" на 17 ноември 2023г.

Снимки: БТА, Facebook/Zhanna Suslina 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите в Лайпциг ще празнуват 24 май с богата културна програма

Българското културно сдружение “Пенчо Славейков“ в Лайпциг организира тържество по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Богата програма с песни, стихове, танци..

публикувано на 06.05.24 в 09:18

“Мобилна бибиотека” събира на езерото Самамиш българите в Сиатъл

“Читалня Сиатъл“ подготвя “Мобилна библиотека“, която ще бъде представена на традиционния пикник, организиран от Българския център за култура и наследство в града на 19 май на езерото Самамиш, съобщи почетният консул в Сиатъл Елка Русков. “..

публикувано на 05.05.24 в 15:25

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11