Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха дизайна на бъдещите български евромонети

Снимка: БНБ

Координационният съвет за подготовка на България за членство в еврозоната прие одобрения от Българска народна банка дизайн на българската национална страна на евромонетите.

Както е известно монетите на Еврото имат обща страна и национална страна, като дизайнът на общите страни е на Люк Люикс от Белгийския кралски монетен двор. На тях са представени изображения, които символизират единството на ЕС.

На националната страна задължително се изобразява кръг от 12 звезди, какъвто има на знамето на ЕС. Изписва се на кирилица и думата „БЪЛГАРИЯ“. На българските евромонети от 2 евро ще има надпис „БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“. На националната страна на българските евромонети е изписана думата „евро“ на монетите от 1 и 2 евро и „стотинка“ на монетата от 1 евроцент и „стотинки“ на монетите от 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента. За основни елементи на дизайна на националната страна на българските евромонети е възпроизведен вида на настоящите български разменни монети: Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 г.

Институтът за пазарна икономика съобщи, че 134 дни са били нужни на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв.  Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3..

публикувано на 11.05.24 в 11:15

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10