Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Лукойл” предупреждава за принудително спиране на производството

Снимка: lukoil.bg

Отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.”, заявява “Лукойл Нефтохим Бургас“ в позиция по повод обявената договореност между управляващите партии относно дерогацията за внос на руски петрол.

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС се споразумяха от 1 януари 2024 г. да бъдат спрени квотите за износ на продукти от руски петрол, а от 1 март да отпадне дерогацията.

Според рафинерията възпрепятстването на износа ще доведе до бързо препълване на складовете, както и до принудително спиране на производството. А това може да постави “Лукойл” в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар.

Това е причината “Лукойл” да призове институциите към диалог за намиране на “изпълнимо безрисково решение”.

Междувременно финансовият министър Асен Василев опроверга твърденията, че близо 1 млрд. лв. са изтекли към Русия през рафинерията. “Данък печалба, който “Лукойл” ще плати през т.г., е около 400 млн. лв., а печалбата, която ще реализира, е около 600-650 млн. лв. Т.е. 250 млн. лв. е печалбата, която ние не вземаме за българската хазна”, каза той пред БНТ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕЦБ с положителна оценка за Закона за въвеждане на еврото в България

На 2 май 2024 г. Управителният съвет на Европейската централна банка е приел становище, с което изразява положителна оценка по проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. От ЕЦБ са приветствали целта на законопроекта да се създадат..

публикувано на 03.05.24 в 11:17

800 хиляди българи ежегодно заминават за сезонна работа в чужбина

Около 800 000 българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина. Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. По думите ѝ, Северозападна България..

публикувано на 02.05.24 в 16:29

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд в ЕС

Според официалната статистика България е страната в ЕС, в която се полагат най-малко допълнителни часове труд. Това показват данни на Евростат, публикувани по повод Международния ден на труда. У нас делът на служителите, полагали допълнителен труд на..

публикувано на 01.05.24 в 16:25