Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сняг ще вали на много места в страната

Снимка: БГНЕС

През нощта под влияние на циклон метеорологичната обстановка в Източна България ще се усложни. Ще духа бурен и временно ураганен север-северозападен вятър. Ще бъде облачно с валежи, които в повечето райони, дори и по Черноморието, ще преминат в сняг. В Лудогорието, в Източна Стара планина, Странджа и Сакар ще се образува снежна покривка, а в западната половина от страната ще бъде без съществени валежи. Минималните температури ще бъдат 0°-5°, малко по-ниски в котловините на Югозападна България; в София - около 0°. В неделя преди обяд валежите и в Източна България ще спрат, около обяд и там облачността ще се разкъса и намалее. Северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще бъде силен, а по крайбрежието на морето все още до бурен. Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, по-ниски в Североизточна България; в София - около 6°.

Над планините преди обяд все още на места ще има валежи от сняг, но около обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа бурен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 м ще бъде около 2°, на 2000 м - около минус 3°.

Над Черноморието около обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне, но ще се задържи силен и временно бурен. Максималните температури ще бъдат между 6° и 9°, а на морската вода – 10°-16°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Времето преди обяд в източните райони на Балканите ще се задържи предимно облачно, ветровито и на места с превалявания от дъжд и сняг. По Черноморското крайбрежие вятърът ще бъде бурен и там ще остане по-студено от обичайното. От запад на изток облачността ще се разкъсва и намалява, температурите постепенно ще се повишават, вятърът ще отслабне и след обяд над по-голямата част от полуострова ще преобладава слънчево време. В Атина ще бъде 16 градуса, в Букурещ и Истанбул – 10, в Белград – 8.

Над Пиренейския и Апенинския полуостров, Южна Франция и Средиземноморието ще преобладава слънчево време и ще се задържи по-топло от обичайното. Времето в Западна и Централна Европа ще бъде предимно облачно, ветровито и на много места с валежи от дъжд, в Източна Полша и Западен Беларус предимно от сняг. На Скандинавския полуостров, както и в Германия, Дания и страните от Бенелюкс ще вали сняг. В централните райони на Източноевропейската равнина ще бъде сравнително студено, но предимно слънчево. В Мадрид и Рим ще бъде 19 градуса, в Париж и Мюнхен – 14, във Виена – 8, в Стокхолм – 1, в Санкт Петербург – минус 1, в Москва – минус 4.

В Мелбърн ще бъде 24 градуса, в Кейптаун – 23, в Чикаго – 13, в Ню Йорк – 12.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дъжд и облаци и в петък

В петък , 10 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. През деня облачността ще е значителна, с валежи, главно в Южна България. На североизток облачността ще намалява. Максималните температури ще са от 13 до 18°, в..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

България днес - 9 май 2024 г.

В „България днес“ на 9 май отбелязваме Деня на Европа и проследяваме различните прояви в България по повод празника на обединена Европа, разказваме и за нейния химн, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен, чиято премиера се е..

публикувано на 09.05.24 в 19:00

Временни противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

От 9 май в България са въведени временни противоепидемични мерки срещу разпространението на коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли. Противоепидемичните мерки предвиждат изолацията и лечението на човек..

публикувано на 09.05.24 в 17:11