Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Падането на дерогацията за руския петрол не се очаква да се отрази на българския пазар

Снимка: БГНЕС

Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март 2024 г. не би следвало да се отрази на българския пазар и да доведе до ръст на цените. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на финансите Асен Василев, предаде БТА. 

Повод за коментара му е договореността между ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е от 1 януари 2024 г.  спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна на дерогацията. 

Според Василев предупреждението на "Лукойл Нефтохим Бургас" за принудително спиране на производството е опит за всяване на страх. "Ако има неруски петрол, те спокойно могат да си изнасят продуктите", обясни Василев, цитиран от БНР Хоризонт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конни надбягвания и пехливански борби в Исперих

Традиционни конни състезания и народни борби събират днес почитателите на спорта в Исперих. Жокеи и коне от различни краища ще мерят сили в конни надбягвания край града, както и в други съревнования на стария градски стадион. След тях на тепиха ще..

публикувано на 07.09.24 в 06:15

Температури до 30 градуса в събота

В събота облачността ще бъде значителна и в Източна България, Горнотракийската низина и планинските райони ще вали дъжд. Следобед валежите ще спират, облачността ще започне да се разкъсва, а привечер и да намалява. Ще духа умерен, временно силен вятър..

публикувано на 06.09.24 в 19:45

В Чипровци откриха паметник на Васил Левски

Паметник на Васил Левски вече се издига в Чипровци. Той е дарен на общината от българския онколог и родолюбец проф. д-р Иван Гаврилов по повод празника на града. В присъствието на много жители и гости на Чипровец дарителят и кметът Пламен Петков..

публикувано на 06.09.24 в 16:33