Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йеменски сепаратисти отвлякоха кораб с българи на борда

| обновено на 20.11.23 в 14:17
Снимка: БТА

Чрез абордаж от хеликоптер йеменски сепаратисти отвлякоха в Червено море товарен кораб. Според израелския премиер Бенямин Нетаняху корабът “Galaxy Leader“ не е израелски, екипажът е международен, а капитанът е българин, предаде БТА, като се позова на AFP, която съобщи: "Хусите плениха товарен кораб и го откараха в пристанище "Ас Салиф", заяви източник от контролирания от бунтовниците севернойеменски град Ходейда".

Израел обвини Иран, че стои зад отвличането на кораба, който е плавал от Турция за Индия. Хусите са съюзник на Иран и изстрелват ракети и дронове срещу Израел заради войната в Газа. Техеран отхвърли обвиненията.

Според Асошиейтед прес (АP) собствениците на кораба за превоз на автомобили са свързани с израелския бизнесмен Ейбрахам (Рами) Унгар и британската компания “Ray Car Carriers“. Унгар, който е смятан за един от най-богатите хора в Израел, каза пред AP, че е уведомен за случая, но не може да коментира. 

"Има отвлечени двама български граждани, уведомили сме близките им. Това са - капитанът на кораба и първият помощник-капитан. До момента никой не се е свързал с нас. Работим с колегите от партньорските служби", каза главният секретар на вътрешно министерство Живко Коцев на брифинг пред медиите.Капитанът е Любомир Чанев, родом от петричкото село Кавракирово. Вторият българин е Данаил Веселинов от Горна Оряховица, научи БНР. Коцев потвърди, че корабът е собственост на британска компания, дял от която притежава Ейбрахам Унгар. Арабистът проф. Владимир Чуков припомни пред „Нова телевизия“, че „Унгар е добре известен в България. "Спонсор е на Военноморското училище във Варна. Много от хората, които завършват това висше учебно заведение намират своята реализация в корабите на Унгар”, уточни арабистът.

Хусите са обещали да се отнасят към екипажа от 22-ма души "като гости според принципите на исляма", стига да не са израелци, предава руската държавна агенция "Новости“. Сред екипажа на кораба, плаващ под бахамски флаг има украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци. Корабът е бил нает от японски оператор, уточнява БГНЕС.

"От йеменското движение хуси досега не е имало отвличания на кораби, но те обявиха, че ще предприемат действия спрямо израелски кораби. Исканията им ще бъдат политически“, коментира пред БНР вицеадмиралът от резерва Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили. Той определи отвличането на огромния  автовоз ( с дължина около 190 метра, 32 метра широк, 45 метра висок) като сериозен и опасен прецедент и трябва да се работи за безопасността на екипажа, като се създаде кризисен щаб, тъй като само МВнР няма да може да се справи с проблема, защото посолството ни там не работи.

В Йемен има над 6000 души, завършили в България и тези контакти следва да се издирят, подчерта експертът като уточни, че в Йемен имат изключително положително отношение към българите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00