Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът с ултиматум към вътрешния министър да признае за полицейското насилие

Снимка: БТА

Премиерът Николай Денков призова вътрешния министър Калин Стоянов да заяви категорична позиция за насилието от страна на някои полицаи на протеста на футболните фенове от 16 ноември. Денков заяви, че от това ще зависят последващите му действия спрямо Стоянов.
"Ако министърът не припознае тези случаи като насилие, което заслужава изключително сериозна тежка санкция, ще си подам оставката... Аз не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците", каза премиерът.
Той призова парламента да сформира анкетна комисия, която да изясни случаите на полицейско насилие от 16 ноември, защо се е стигнало до там и как да бъдат предотвратени в бъдеще подобни прояви.
"Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и премиерът Николай Денков. Министърът е политическо лице. На него трябва да му държим сметка не за подготовката на полицаите, а за Шенген, за охраната на границата", се закани по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отрече ширещата се в общественото пространство информация, че вътрешният министър е назначение на ГЕРБ, бил неутрална фигура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското неделно училище в Одрин има нужда от повече класни стаи

Българското неделно училище в Одрин започва просветната си дейност през 2017 г. с курс по български език за деца от общността на сънародниците ни. Две години по-късно, по инициатива на Генералното консулство на България, прераства в неделно училище,..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

България настоява ЕС да отправи към Скопие силно послание за реформи

Европейският съюз трябва да отправи силно послание към Северна Македония да изпълни стриктно поетите ангажименти и да предприеме без отлагане необходимите реформи, като най-важно условие за евроинтеграция на страната – посочи в изказване..

публикувано на 22.05.24 в 12:04

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35