Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българките се окичиха с европейската шахматна корона

Национален отбор по шахмат
Снимка: БФ- Шахмат

Българските шахматистки извоюваха европейската отборна титла на първеството в Будва, Черна гора. Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева постигнаха най-големия успех в историята на националния женски тим, надделявайки в последния кръг с 2,5:1,5 точки над досегашния шампион Грузия.


На първа дъска бившата световна шампионка Антоанета Стефанова спечели с белите фигури срещу Бела Хотенашвили, на втора вицешмпионката от Световната купа Нургюл Салимова направи бързо реми с Нино Бациашвили, а на четвърта Белослава Кръстева загуби от Саломе Мелия.

Гергана Пейчева осигури крайния успех на българския отбор, след като на трета дъска спечели много оспорван двубой на 83-ия ход с белите срещу Лела Явакашвили.

“Спечелихме, без да се налага да споделяме първото място. Мисля, че за първи път от 20 години шахът е толкова популярен в България. Много се радвам, че този път този голям медиен шум е свързан с позитивни събития, а не с негативни”, заяви европейската шампионка Антоанета Стефанова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Калейн

Общо два бронзови медала за Боряна Калейн на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн завърши трета на финала с обръч на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент. Така с два бронзови медала – единия спечелен вчера в многобоя, тя завърши участието си на турнира. Бронзова Боряна Калейн на Световната купа в..

публикувано на 28.04.24 в 15:11
Светлана Каменова

Европейска титла за Светлана Каменова в бокса

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла на шампионата по бокс в Белград. В категория до 57 кг състезателката, която след по-малко от три месеца ще участва на олимпиадата в Париж, победи рускинята Дария Абрамова. Още една българка –..

публикувано на 28.04.24 в 09:36
По трасето в Стара планина

740 бегачи се състезават в планинския маратон Коджа кая

Рекорден брой участници от осем държави застават днес на стартовете на планинския маратон Коджа кая. Домакин на шестото му издание е село Билка, разположено в източната част на Стара планина. По традиция маратонът започва с изгрева на слънцето и..

публикувано на 28.04.24 в 07:00