Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шабла кани природолюбители на пътешествие в света на птиците

4
Снимка: Община Шабла

За втора поредна година гр. Шабла е домакин на Фестивал на птиците, който привлича вниманието към опазването на редки и застрашени видове птици, зимуващи в района на Дуранкулашкото езеро. Събитието, което включва фотоконкурс с изложба и множество приключения сред природата, привлича вниманието към опазването на червеногушата гъска. Именно този рядък и уязвим вид вдъхновява Зеления образователен център в града и Община Шабла, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и "Зелени Балкани" да посветят фестивала на 260-те вида птици, които преминават по миграционния път Виа Понтика.


За разлика от миналата година, когато богатата културно-образователна програма се сля с коледните празници, този път "Шабла и птиците" е месец по-рано – на 25 и 26 ноември. Организаторите са се постарали да запълнят почивните дни с много музика, базар с ръчно изработени сувенири, кулинарни специалитети и разбира се разнообразни игри и развлечения за малки и големи.

"Тази година решихме, че това ще е акцентът и разработихме една много забавна игра - "По пътя на птиците". По маршрута ще се задават задачи, а на специални пунктове ще се дава съобразно решение. Който не се е справил със задачите, за да премине на следващото ниво, го чака изпитание на природолюбителя. Всичко ще е в рамките на забавата, но все пак и с образователен оттенък – разказва Даниела Тодорова, директор на Зеления център в Шабла. – Много ни се иска да обърнем внимание, както на децата, така и на техните родители, а и на всеки, който се включи в това преживяване, върху някои теми. Какво е "влажна зона", например, колко ги има тук в района на Шабла, защо са важни, а и с какво обогатяват района и какви са възможностите, които разкриват?"


И понеже Шабла привлича по-различен тип туристи е важно да се знае също какъв е профилът на природозащитника – какво го интересува, какво е характерно за него? Защитените местности с богата екология като Шабла предлагат всичко, което би привлякло любителите на природата и те да се превърнат в постоянни клиенти. Това е и целта на фестивала, освен забавната и образователна програма – да разкрие и икономическите предимства на района.


В Зеления образователен център, който е четвърти, последен пункт по маршрута, по който ще се движат участниците и ще разгадават загадки, са разположени т.нар. гнезда. В тях, децата отново ще поиграят игри, а накрая ще си направят птица от хартия, на която ще си напишат желание. Когато се върнат обратно на площада в града, ще закачат птиците от хартия на специална инсталация и така символично ще пуснат желанието си да полети. Това е и финалът на играта "По пътя на птиците", чрез която организаторите се надяват да привлекат всички участници за каузата, посветена на птиците и природата.

Шабленския фар

"А разбира се, който се справи с всичките предизвикателства по игрите, го очакват специални награди, като посещението на фара – отбелязва Даниела Тодорова. – Той е военен обект и не винаги е възможно да бъде разгледан отвътре, но специално за фестивала получихме разрешение да заведем там нашите отличени участници. Много искам да благодаря и на БДЗП и "Зелени Балкани", които работят целенасочено години наред за опазването на птиците в района. Те много активно се включват във фестивала с ателиета и информационни материали. Помагат и с фотоконкурса. Специално БДЗП ще направят и една екскурзия до Шабленската тузла с водач и орнитолог."

Свързани публикации:

Снимки: Зелен образователен център - Шабла, Министерство на туризма, БДЗП, Община Шабла


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Софийски фестивал разказва на достъпен език за новите научни открития

120 учени от България и 10 страни по света ще вземат участие в Софийския фестивал на науката. Форумът се открива днес и ще продължи до 12 май в столичния София Тех Парк. Организаторите съобщават, че сред гостите с международно признание, които..

публикувано на 09.05.24 в 07:10

Концерти, видео-мапинг и тържествени церемонии по повод Деня на Европа в България

Отбелязването на Деня на Европа на 9 май започва през 1986 година. Решението за обявяването му е взето на  срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано на 28-29 юни 1985. За да сложат край на множеството междуособици в Европа,..

публикувано на 09.05.24 в 06:05

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05