Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас показват австрийски коледни традиции

13
Снимка: БТА

Старинни коледни играчки с богата и интересна история могат да се видят за първи път в България. Те са част от изложбата "Как празнуват Коледа в Австрия" в Етнографския музей на Бургас. Инициатор на събитието е доц. д-р Радостина Иванова-Мишинева, почетен консул на Австрия в Бургас, а реализацията му е в рамките на сътрудничеството между Културния съюз "BLAUES FENSTER" – Ваграйн и Регионалния исторически музей в морския ни град.

Изложени са 38 експоната от фонда на музея "Тиха нощ" и къщата-музей "Вагерл"  в австрийския град Ваграйн. На откриването лично присъстваха ръководителите на Културния съюз, който управлява двата музея – Мария Валхофер и Карл Хайнц Кройцзалер.


"Коледните играчки са от края на 19-и и началото на 20-и век. Всички те са предназначени за украса на дома и коледното дърво и носят много голяма символика в себе си" – казва Мария Валхофер пред Стефка Бакърджиева от БНР-Бургас.

В миналото коледните дръвчета са били украсявани с ябълки, като спомен за райското дърво – това символизират всъщност днешните коледни топки. Ангелите са символ за благата вест, шишарките – на плодородието, камбанките олицетворяват хармонията и свързват небето и земята със своя божествен звън. Ядките се поставят, за да напомнят за Божия план за света и хората в него, а сламената звезда е символ на яслата, в която е лежал бебето Исус – обяснява Мария Валхофер.


Пъстротата и автентичността на изложбата се допълват от книги с коледни истории, които всяко австрийско семейство чете в навечерието на Рождество Христово и ръчно направени картички, които се изработвали за подарък на близки и приятели.


Коледните приготовления в Австрия започват от 6 декември, когато, подобно на България, се отбелязва денят на св. Никола. В някои традиционни австрийски домове на този ден елхата се украсява и под нея се слагат готовите и опаковани вече коледни подаръци.

Изложбата "Как празнуват Коледа в Австрия" ще остане в Етнографския музей в Бургас до месец март 2024 година. В следващите седмици ще бъде съпътствана от Австрийски коледен базар, на който може да се опита чаша ароматен Глювайн (Glühwein) – коледно домашно греяно вино с канела и карамфил, и традиционен австрийски хляб със сушени плодове.

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Рая Назарян от ГЕРБ е председателят на 50-ото Народно събрание

Номинираната от ГЕРБ Рая Назарян е избрана за председател на 50-ото Народно събрание. За нея гласуваха 131 народни представители, "против" - 66 депутати, 39 се въздържаха. Другите участници в съревнованието за поста бяха Виктория Василева от..

публикувано на 20.06.24 в 14:05