Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Създадоха речник на сръбски и албански думи, които не се нуждаят от превод


"Демокрация", "традиция", "пропаганда", "батерия", "епидемия", "комшии" (съседи) – това са някои от думите, които нямат нужда от превод от албански на сръбски и обратно, пише албанската редакция на Radio Free Europe. Тези и още стотици думи без превод, са събрани от студенти в Прищинския и Белградския университети по проекта на неправителствената организация "Integra". "Речник на думите, които нямат нужда от превод" цели да насърчава сътрудничеството между младежите от Косово и Сърбия, преодоляването на предразсъдъците, опознаването на националните култури и прилики. 

Представянето на речника в Прищина, 20 ноември 2023 г.
Събрани са над 2000 думи, но в речника са влезли само онези, които "по някакъв начин са характерни за общите традиции и култура". "Такава дума е "кеф". Използва се, за да се опише чувството за житейска наслада, която ни прави щастливи", обяснява Мария Орлович, преподавател в Белград.

СЕ критикува отношението към миналото в страните от бивша Югославия


Неуспехът за справяне с жестокостите от войната и първопричините за конфликтите в бивша Югославия продължава да има опустошителни последици за зачитането правата на човека, върховенството на закона и социалното сближаване в региона. Това посочва доклад на Съвета на Европа (СЕ), пише агенция HINA. "Време е за постигане на ефективно правосъдие, обезщетения и истина за жертвите“, посочва в доклада Дуня Миятович, комисар по правата на човека в Съвета на Европа. "Забележимото отстъпление на процесите за справяне с миналото съвпада с негативните тенденции в областта на човешките права“, заявява тя, подчертавайки речта на омразата. "Това в крайна сметка застрашава трудно постигнатия мир", добавя Миятович. Като основна причина за негативния процес е посочена "липсата на политическа воля".

Румъния ще има ново пристанище на Черно море


Румъния строи ново пристанище на Черно море, за да облекчи натоварването на пристанище Констанца, предизвикано от войната в Украйна, съобщи телевизия Digi24.

Портът ще е с акватория от 33 000 кв. м на брега на канала Поарта Алба-Мидия Наводари. Според експертите новото пристанище е нужно заради наплива от контейнеровози и кораби за превоз на зърно, които чакат продължително на рейд, за да бъдат обработени. На 25 км от канала властите искат да разширят и друго пристанище, наречено Луминица, за да увеличат транзитния трафик по вътрешните водни пътища. Двата проекта струват над 40 млн. евро и се финансират от ЕС. През Констанца са изнесени рекордните 29,4 млн. т. зърно за първите 10 месеца на годината, като украинското зърно е 40% от товарите.

Основната банкова лихва в Турция достигна рекордните 40 на сто


Турската централна банка повиши основната лихва за 6-ти пореден месец до 40 на сто. Това е най-високото ниво при управлението на турския президент Реджеп Ердоган, съобщи AFP, цитирана от БТА. Банката вдигна водещата си лихва с 5% спрямо октомври. Институцията посочва, че нивото на затягане на паричната политика е много близо до необходимото и темпът на вдигане на лихвата ще се забави. През юни Централната банка за първи път от 2021 г. увеличи основната лихва от 8,5% на 15 на сто и обеща по-строга парична политика за контрол на инфлацията. Това бе първото вдигане на лихвата, след като Хафизе Еркан оглави трезора. Преди това под натиска на Ердоган Банката намаляваше лихвите и турската инфлация за 2022 г. достигна 24-годишен връх от 85%. Сега годишната  инфлация спадна до 61,36 на сто.

Гръцките танкери спряха превоза на руски нефт от Черно море


Гръцките корабоплавателни компании Minerva Marine, Thenamaris и TMS Tankers са спрели да транспортират руски петрол, съобщи CNN. Прекратяването идва след затягане на санкциите от САЩ върху доставките. Трите компании притежават над 100 танкера и са превозвали нефт и горива от руските черноморски пристанища до октомври. Обемите са били около 10 млн. тона месечно или 2,4 млн. барела дневно. Minerva Marine, Thenamaris и TMS Tankers превозват руски петрол от десетилетия. Те продължиха да го правят и след като западните компании се оттеглиха от бизнеса. На 16 ноември САЩ наложиха санкции на 3 петролни танкера под либерийски флаг – "Казан", "Лиговски проспект" и "NS Century", защото превозват руски нефт на цена над установения таван от 60 долара за барел. В списъка със санкции бяха включени 20 компании от Русия, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: RFE/RL, coe.int, gazetadenavodari.ro, REUTERS, aa.com.tr

Още от категорията

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00