Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското средно училище в Братислава беше отличено с плакет от вицепрезидента Илияна Йотова

Школото празнува 75 години от основаването си

Снимка: БТА

В знак на признание за значимата дългогодишна роля за утвърждаване на българския език и култура в Словакия и за поддържането на добрите двустранни отношения Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското средно училище "Христо Ботев“ в Братислава. Вицепрезидентът беше гост на тържественото честване на 75-годишнината на училището, създадено по инициатива и със средства на сънародниците ни в Братислава.

"Днес е празник и повод за голяма гордост – едно българско училище в центъра на Европа, което привлича все повече деца, става на 75 години“, подчерта в приветствието си Йотова. Тя припомни спомените, които пази от откриването през 2018 г. на 70-ата юбилейна учебна година в училището. „Помня и думите на тогавашния министър на образованието на Словакия, че българското училище е едно от най-добрите в словашката столица“, заяви вицепрезидентът.

"Уважаеми учители, във вашите ръце са утрешните достойни граждани на Словакия, на България, на нашето европейско семейство. Вие продължавате просветителското дело на Светите братя Кирил и Методий. Тяхната мисия тръгна от тези земи, но беше спасена в България от велики държавници, които са знаели, че за да има един народ бъдеще, трябват писменост, книжовност, духовност и култура" – посочи Йотова и благодари за подкрепата на родителите: "В будителската си роля учителите трябва да бъдат подпомагани от нас, родителите", посочи тя. 

Към учениците вицепрезидентът се обърна с думите:  "Имате необятни възможности. Дали ще продължите образованието си тук или в България, или в друга държава, никога не забравяйте своето българско училище“. 

Българската общност в Словакия е близо 4 хиляди души. През 1995 година, създаденото от тях българско училище "Христо Ботев" става част от мрежата на словашките училища. Децата получават две дипломи за завършено средно образование – словашка и българска, разказва директорът Николай Йорданов: "През годините това училище се утвърди до такава степен, че сме стигали до 14-о място в системата на словашките училища по успешност на зрелостните изпити" – посочи той пред репортера на БНР Мира Стефанова.


В българското училище учат и словашки деца, а знания им преподават 17 учители: "Когато правиш нещо с любов, лесно се случват нещата. Искрата за българското се пали с примерите от нашата хилядолетна история, от мъдростта на нашия народ", посочва началната учителка Людмила Терзиева.


Българите в това училище носят този български дух и допринасят на словашките деца, които обичат да учат български език", казва Ая Захариева – едно от стоте деца, които учат в българското училище "Христо Ботев".

Чуйте репортажа от Братислава на пратеника на БНР Мира Стефанова:


Снимки: БТА, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова откри в Мюнстер българския народен събор “Нишка от корен”

“ Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп .” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към сънародниците ни в Мюнстер на откриването на..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04
Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03