Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков пред ORF: Няма реални аргументи срещу приемането на България в Шенген

Снимка: БГНЕС

Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков в интервю за австрийската обществена телевизия ORF, цитиран от БНТ. Ако позицията на Австрия не се промени, българите според него ще бъдат разочаровани и то с основание, както и ще се създаде нестабилност на Балканския полуостров.
"България е изпълнила техническите изисквания за Шенген преди повече от 10 години. Федералният канцлер на Австрия беше категоричен, че няма проблем с България и Румъния, а с това как работи самото Шенгенско пространство. Но ако няма проблем с България и Румъния, защо ние сме наказвани за тези проблеми, които не са създадени от двете държави? Не е просто трудно, а невъзможно да се обясни на българите защо сме в тази ситуация. Тяхното разочарование ще бъде оправдано и те заслужават обяснение защо това се случва и защо Австрия има тази позиция без да има аргументи за нея", коментира Денков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50