Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училища в 13 области останаха затворени заради щетите от обилния снеговалеж

Снимка: БТА

В редица населени места беше обявено бедствено положение заради тежката метеорологична обстановка, причинена от обилния снеговалеж през почивните дни. Денят остана неучебен за учениците в над 280 училища, в тринайсет области.

През последното денонощие служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 1076 сигнала. Общо 191 екипа са участвали в евакуирането на 288 души, информира МВР. Потушени са 55 пожара и са извършени 1007 спасителни дейности и помощни операции.

Най-тежка е ситуацията в Североизточна България, където беше обявен червен код за опасно време. В много варненски селища все още няма ток, вода и остават недостъпни. Подобни са условията в Добричка, Разградска, Силистренска, Търговищка, Врачанска, Русенска, Шуменска, Великотърновска, Плевенска, Габровска и Сливенска област.

Затруднения има и по железопътните линии в страната. Някои влакове няма да се движат, а други като бързите от София до Варна и от Варна до София закъсняват с близо два часа и половина.

Трите електроразпределителни дружества продължават да работят в някои места за отстраняване на прекъсванията на електрозахранването, причинени от влошената климатична обстановка през последните дни, съобщи зам. енергийният министър Красимир Ненов. По думите му, екипи на Електроенергийния системен оператор вече са отстранили по-голямата част от повредите.

На територията на София са постъпили над 1500 сигнала за паднали дървета и клони, съобщиТеодора Полимерова, директор на дирекция “Климат, енергия и въздух” в Столичната община.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авиобаза Враждебна в София отваря врати

За 10 май 16-а транспортна авиобаза Враждебна в София обяви Ден на отворените врати, съобщиха във Фейсбук от авиобазата.  Събитието е посветено на 40 години самолети L–410 и АН–26 в състава Военновъздушните сили на България. Вратите на..

публикувано на 09.05.24 в 21:10

Дъжд и облаци и в петък

В петък , 10 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. През деня облачността ще е значителна, с валежи, главно в Южна България. На североизток облачността ще намалява. Максималните температури ще са от 13 до 18°, в..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

България днес - 9 май 2024 г.

В „България днес“ на 9 май отбелязваме Деня на Европа и проследяваме различните прояви в България по повод празника на обединена Европа, разказваме и за нейния химн, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен, чиято премиера се е..

публикувано на 09.05.24 в 19:00