Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Турция започват общ проект за сигурност в граничните райони

| обновено на 28.11.23 в 17:11
Снимка: mrrb.bg

България и Турция започват изпълнението на общ проект за подобряване на сигурността в пограничните райони. Дейностите са финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ България - Турция" 2021-2027, съобщи регионалното министерство.

Проектът "Повишаване на капацитета и подобряване на сътрудничеството на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели, в областта на миграцията“ е на стойност 1,7 млн. евро. Ще бъде закупено съвременно оборудване за противодействие на нелегалната миграция, високопроходими автомобили и микробуси, а близо 200 служители ще участват в предвидените съвместни обучения, предаде кореспондентката на БНР в Бургас Даниела Костадинова. Предвиждат се и работни посещения за обмяна на опит между вътрешните министерства на двете страни. 

Българо-турската граница е 288 км с 3 гранични пункта. Зоната на трансгранично сътрудничество обхваща 29 000 кв. км. В България тя заема 15 на сто от цялата територия на страната, докато в Турци 1,58 на сто.

БНР подкасти: