Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония иска да закупи капацитет в газохранилището в Чирен

Снимка: me.government.bg

Северна Македония се надява да продължи сътрудничеството ѝ с България по общи проекти в енергетиката. Това съобщи, на среща с министъра на енергетиката Румен Радев, посланикът на Северна Македония у нас Агнеза Руси Поповска. Тя посочи, че страната ѝ има интерес от закупуването на капацитет в газохранилището в Чирен, придобиването на дял в LNG терминала в Александруполис и развитието на проекта за втори интерконектор между България и Северна Македония. По думите на Агнеза Руси Поповска, Северна Македония ще разчита и на подкрепа от България, по отношение на синхронизирането на националното ѝ законодателство с това на Европейския съюз.

Министър Радев коментира, че по отношение на енергийната свързаност капацитетът на съществуващата газова връзка вече е увеличен с 500 000 кубични метра, но от съществено значение е и електроенергийната свързаност. Той наблегна и на необходимостта от синхронизирането на работата на борсовите оператори на двете страни.

БНР подкасти:

Още от категорията

Делът на ВЕИ се очаква да достигне 40% до 2030г.

Според новите модели в Интегрирания план енергетика – климат делът на енергията, която се произвежда от възобновяеми електрически източници (ВЕИ) в България се очаква до 2030г. да достигне средно 40%, съобщи БТА. До 2025 г. страната ни ще продължи..

публикувано на 20.02.24 в 18:02

АГРА и „Фудтех“ представят най-новите машини и технологии в земеделието

Нови сортове домати, зимен сорт ечемик и пшеница, слънчоглед, памук, тютюн, люцерна и хибридна фуражна царевица, както и няколко новаторски технологии за семепроизводство, производство и отглеждане на едногодишни и многогодишни култури са сред..

публикувано на 20.02.24 в 07:05

Нов завод за соларни панели край Стара Загора ще има нужда от работници от региона

До края на годината в района на Стара Загора се очаква да бъде направена първа копка на завод за производство на фотоволтаични панели и клетки. За изграждането му са необходими между 150 и 200 декара терени, по чието осигуряване инвеститорът работи..

публикувано на 17.02.24 в 11:25