Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кармен 2“ ще подобри енергийната свързаност между България и Румъния

Снимка: eso.bg

Европейската комисия включи съвместния проект „Кармен 2“, между българския електропреносен оператор ЕСО и румънските преносен оператор „Транселектрика“ и разпределителното дружество Delgaz Grid S.A., в шестия списък с проекти от общ европейски интерес. Проектът е насочен към дигитализация и разширяване на електропреносната мрежа на България и Румъния, с цел модернизиране и увеличаване на нейните преносни способности за присъединяване на новоизграждащите се ВЕИ мощности, съобщават ЕСО. Осъществяването на проекта „Кармен 2“ ще насърчи трансграничното сътрудничество между България, Румъния и съседните държави Унгария, Молдова и Украйна.

В рамките на проекта, Електроенергийният системен оператор на България ще изпълни инвестиции в размер на близо 1 млрд. лв. за модернизиране на електропреносната мрежа и увеличаване на нейния капацитет в Североизточна България, с цел оползотворяване на високия потенциал за производство на възобновяема електроенергия от над 8 000 MW, включително под формата на зелен водород.

Още от категорията

Делът на ВЕИ се очаква да достигне 40% до 2030г.

Според новите модели в Интегрирания план енергетика – климат делът на енергията, която се произвежда от възобновяеми електрически източници (ВЕИ) в България се очаква до 2030г. да достигне средно 40%, съобщи БТА. До 2025 г. страната ни ще продължи..

публикувано на 20.02.24 в 18:02

АГРА и „Фудтех“ представят най-новите машини и технологии в земеделието

Нови сортове домати, зимен сорт ечемик и пшеница, слънчоглед, памук, тютюн, люцерна и хибридна фуражна царевица, както и няколко новаторски технологии за семепроизводство, производство и отглеждане на едногодишни и многогодишни култури са сред..

публикувано на 20.02.24 в 07:05

Нов завод за соларни панели край Стара Загора ще има нужда от работници от региона

До края на годината в района на Стара Загора се очаква да бъде направена първа копка на завод за производство на фотоволтаични панели и клетки. За изграждането му са необходими между 150 и 200 декара терени, по чието осигуряване инвеститорът работи..

публикувано на 17.02.24 в 11:25