Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Малага събират пари за паметник на Кирил и Методий

Снимка: asociacion-malaga-bulgaria.com

Разрешение за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий получи от Община Малага асоциация „Малага - България 2010“, която е основател на първото българско неделно училище “Родина“ в испанския град. 

Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, ще бъде издигнат в „Дистрито 6“ в близост до общинския културен център „Рафаел Гонзалес Луна“, където всяка събота в „Родина“ се обучават български деца от подготвителна група до 12 клас.
Върху паметника на обявените от папа Йоан Павел II за Съпокровители на Европа свети братя - създатели на глаголицата, ще бъде увековечено словото на св.Кирил на български и на испански език: „Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?“.
Очакваната стойност на проекта е около 6000 евро. Асоциация „Малага - България 2010“ откри дарителска сметка в евро за събиране на дарения за изработването и монтирането на барелефа. Инициативата се подкрепя от всички български асоциации в гр. Малага, уточняват инициаторите.
Крайна дата за очакваните постъпления е 31 декември 2023г.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Неразказаните истории на българите" в Атина

Изложба "Неразказаните истории на българите"е подредена в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина, Гърция. Събитието е организирано от Културен център "Иван Селимински" и гръцкия център, в сътрудничество с..

публикувано на 21.05.24 в 10:55

Българите в Северна Македония ще гласуват на евроизборите в Скопие и Битоля

На две места в Република Северна Македония – в посолството на България в Скопие и в Генералното консулство на страната в Битоля, българските граждани ще могат да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент на 9 юни. Общо 120 са..

публикувано на 21.05.24 в 08:42

България - на фестивал на културното многообразие в Сарагоса

България беше достойно представена на традиционния празник на културното многообразие "Zaragoza Diversa", провел се на площада пред внушителната катедрала „Пилар“ в испанския град Сарагоса на 18 и 19 май. В него традиционно се включват представители..

публикувано на 20.05.24 в 19:18