Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Малага събират пари за паметник на Кирил и Методий

Снимка: asociacion-malaga-bulgaria.com

Разрешение за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий получи от Община Малага асоциация „Малага - България 2010“, която е основател на първото българско неделно училище “Родина“ в испанския град. 

Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, ще бъде издигнат в „Дистрито 6“ в близост до общинския културен център „Рафаел Гонзалес Луна“, където всяка събота в „Родина“ се обучават български деца от подготвителна група до 12 клас.
Върху паметника на обявените от папа Йоан Павел II за Съпокровители на Европа свети братя - създатели на глаголицата, ще бъде увековечено словото на св.Кирил на български и на испански език: „Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?“.
Очакваната стойност на проекта е около 6000 евро. Асоциация „Малага - България 2010“ откри дарителска сметка в евро за събиране на дарения за изработването и монтирането на барелефа. Инициативата се подкрепя от всички български асоциации в гр. Малага, уточняват инициаторите.
Крайна дата за очакваните постъпления е 31 декември 2023г.
Още от категорията

Българското средно училище в Братислава дава дипломи на българи и словаци

Повече от 80 словашки деца учат по българската образователна система в държавното ни средно училище “Христо Ботев“ в Братислава. Това стана ясно по време на среща на просветния министър проф. Галин Цоков с учителския състав на институцията...

публикувано на 28.02.24 в 19:45

Българска художествена изложба в Батън Руж - щата Луизиана, с американско участие

Пролетна художествена изложба на трима българи и трима американци бе открита в Батън Руж. Йордан Иванов, един от най-успешните български художници в Америка, който работи за най-големият американски карнавал “Марди Гра“ прави необичаен..

публикувано на 28.02.24 в 10:55

Български лютиери налагат с качество и надеждност своите инструменти в Америка

В първите години на демокрацията една пловдивска фамилия се преселва в Чикаго, за да основе бизнес, свързан с най-финото усещане не само на пръстите, но и на човешката душа. Защото лютиерството, както наричат изработването на струнни музикални..

публикувано на 28.02.24 в 06:25