Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради своята говорителка Лавров заобиколи България

Снимка: БГНЕС

Самолетът с руския външен министър Сергей Лавров заобиколи България. За да стигне до Скопие за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) руската делегация е удължила маршрута си до 4000 км и е летяла 5 часа, като е преминала над Турция и Гърция, предаде ТАСС. Агенцията предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС, посочва БТА.

В изявление на министерството на външните работи на България изрично се упоменава, че: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова написа в Telegram, че е "опасна глупост" решението на българските власти да откажат прелитането през българското въздушно пространство, ако тя е на борда. Захарова обвини София, че нарушава Чикагската конвенция от 1944 г. за въздушния трафик, като прилага незаконните според нея персонални санкции на ЕС срещу нея. 

Руската делегация не участва в работната вечеря на делегациите преди заседанието на ОССЕ. Лавров няма да се срещне и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който отлетя на посещение в Израел, предаде БГНЕС. Българският външен министър Мария Габриел, която е в Скопие не предвижда да се срещне с Лавров.  

„Лавров да каже на господаря си, че Европа и ОССЕ остават обединени срещу незаконната агресия на Русия“,  заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Жозеп Борел на пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски в Скопие. Борел подчерта, че срещата на ОССЕ е добра възможност за руският външен министър Сергей Лавров да чуе защо Русия е осъдена и изолирана. 


Още от категорията

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: Оставка на правителството и избори 2 в 1

БСП поиска оставката на правителството и се обяви за едновременно провеждане на избори за български и за европейски парламент. Според лидера на партията Корнелия Нинова оценката за работата на кабинета през деветте месеца управление е липса на..

публикувано на 25.02.24 в 16:36
Мария Габриел

България е готова да домакинства среща на върха в рамките на процеса “Акаба“

Страната ни е готова да бъде домакин на среща на върха в рамките на процеса “Акаба“, съобщи на брифинг в Аман вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след среща с йорданския си колега Айман ас Сафади. Процесът “Акаба“ е иницииран през 2015..

публикувано на 25.02.24 в 16:19
Мария Габриел

Мария Габриел ще се срещне в Йордания с крал Абдулла II

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел е на официално посещение в Йордания и днес ще бъде приета на аудиенция от крал Абдулла II. Визитата на Мария Габриел в Хашемитското кралство е по покана на вицепремиера и министър на външните работи на..

публикувано на 25.02.24 в 06:00