Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради своята говорителка Лавров заобиколи България

Снимка: БГНЕС

Самолетът с руския външен министър Сергей Лавров заобиколи България. За да стигне до Скопие за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) руската делегация е удължила маршрута си до 4000 км и е летяла 5 часа, като е преминала над Турция и Гърция, предаде ТАСС. Агенцията предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС, посочва БТА.

В изявление на министерството на външните работи на България изрично се упоменава, че: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова написа в Telegram, че е "опасна глупост" решението на българските власти да откажат прелитането през българското въздушно пространство, ако тя е на борда. Захарова обвини София, че нарушава Чикагската конвенция от 1944 г. за въздушния трафик, като прилага незаконните според нея персонални санкции на ЕС срещу нея. 

Руската делегация не участва в работната вечеря на делегациите преди заседанието на ОССЕ. Лавров няма да се срещне и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който отлетя на посещение в Израел, предаде БГНЕС. Българският външен министър Мария Габриел, която е в Скопие не предвижда да се срещне с Лавров.  

„Лавров да каже на господаря си, че Европа и ОССЕ остават обединени срещу незаконната агресия на Русия“,  заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Жозеп Борел на пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски в Скопие. Борел подчерта, че срещата на ОССЕ е добра възможност за руският външен министър Сергей Лавров да чуе защо Русия е осъдена и изолирана. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се повишават

През нощта в по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В Дунавската равнина ще духа слаб вятър от запад-северозапад, по Черноморието – умерен предимно от северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. В събота  ще бъде..

публикувано на 26.07.24 в 19:05

България днес - 26 юли 2024 г.

В предаването ни „България днес“ отдаваме значимото на световния празник на духа и спорта, който се открива официално в Париж тази вечер. Спираме се на българското участие на летни олимпийски игри в исторически контекст, разговаряме и с една от..

публикувано на 26.07.24 в 19:00

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11