Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите на отвлечения кораб "Galaxy Leader" с разрешение да се свържат с близките си

Призоваха да се търси помощ от ЕС и НАТО за отвлечения "Galaxy Leader"

Снимка: БТА

Йеменските хуси разрешиха на екипажа от отвлечения кораб "Galaxy Leader" в Аденския залив, да се свържат със семействата си, заяви говорителят на движението, Мохамед Абдел Салам, преде БТА. Българите на борда са капитанът и първият помощник.

В писмо до премиера и външния министър, кап. Димитър Димитров - председател на Европейската конфедерация на морските капитани, настоява за действия на национално ниво по казуса с отвлечения  кораб и освобождаването на заложниците. 

„Няма друг начин освен политическия и дипломатическия път, защото компаниите не могат да влияят на цяла държава и правителство. На база, че има две европейски държави, чиито граждани се намират на кораба - България и Румъния - мисля, че може да се действа през ЕС и НАТО, които са най-сериозните организации, опериращи в района и с военна сила”, заяви кап. Димитров пред БНР-Варна. 


Още от категорията

Работещите в чужбина са изпратили в страната през 2023 г. над 1,32 млрд. евро

Рекордните 1,32 млрд. евро са изпратили българите, работещи в чужбина на роднините си в страната през 2023 г., сочи публикуваната официална статистика на БНБ. Така всеки месец в потреблението са влизали средно по над 100 млн. евро отвън. Спрямо 2022..

публикувано на 20.02.24 в 19:04
Снимкa: Facebook / Посолство на България в Рим

Българско изкуство преминава границите на паметта в сърцето на Рим

На 8 февруари в сградата на Фондация "Марко Бесо” в сърцето на Рим беше открита самостоятелна изложба на българките Маруся и Таня Калимерови . На официалното събитие специални приветствия отправиха българският посланик в Италия Тодор Стоянов,..

публикувано на 20.02.24 в 10:45

Българи, румънци и молдовци заедно представиха в Брюксел мартеницата

Българската културна асоциация в Брюксел бе домакин на тържество в чест на мартеницата, заедно с представители от Румъния и Молдова. Събитието на 18 февруари е второ издание, посветено на символа на пролетта, обединяващ трите страни. На щандове бяха..

публикувано на 19.02.24 в 11:11