Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Снимка: БТА

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година в Смирна (днешен Измир) и който е озаглавен "Любословие". Лигата на българските писатели в САЩ и по света осъвременява понятието и нарича алманаха “Любослов”, съобщава кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева. 

Тази година, в неговото 12-то издание, са включени 54 автора. От тях 24 живеят и творят извън Родината, а останалите са от България. От Чикаго са включени вече познати имена на поети и писатели като Михаил Цветански, Елка Бърдарова, Иван Тодоров, Калина Томова, Костадин Жеков и други.

Освен поезия и проза, в алманаха са отпечатани още снимки, картини и пластики. Художественото оформление е дело на художничката Марияна Калъчева от Батън Руж, щата Луизиана.

Лигата на Българските писатели в САЩ и по Света (ЛБПСС) е приемник на първото сдружение на български писатели зад граница - Съюза на Българските писатели в САЩ и по света,. Мисията на организацията е да обединява всички български писатели и творци на територията на САЩ и по света, като подпомага дейността на българската творческа диаспора и допринася активно за разпространението на българската култура и духовност. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова откри в Мюнстер българския народен събор “Нишка от корен”

“ Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп .” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към сънародниците ни в Мюнстер на откриването на..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04
Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03