Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Снимка: БТА

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година в Смирна (днешен Измир) и който е озаглавен "Любословие". Лигата на българските писатели в САЩ и по света осъвременява понятието и нарича алманаха “Любослов”, съобщава кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева. 

Тази година, в неговото 12-то издание, са включени 54 автора. От тях 24 живеят и творят извън Родината, а останалите са от България. От Чикаго са включени вече познати имена на поети и писатели като Михаил Цветански, Елка Бърдарова, Иван Тодоров, Калина Томова, Костадин Жеков и други.

Освен поезия и проза, в алманаха са отпечатани още снимки, картини и пластики. Художественото оформление е дело на художничката Марияна Калъчева от Батън Руж, щата Луизиана.

Лигата на Българските писатели в САЩ и по Света (ЛБПСС) е приемник на първото сдружение на български писатели зад граница - Съюза на Българските писатели в САЩ и по света,. Мисията на организацията е да обединява всички български писатели и творци на територията на САЩ и по света, като подпомага дейността на българската творческа диаспора и допринася активно за разпространението на българската култура и духовност. БНР подкасти:

Още от категорията

Илюстративно изображение

Български деца от Швейцария вплитаха в мартеници обич към родината и традициите й

Повече от 30 български деца участваха в ателие за изработка мартеници от традиционни материали (дърво, вълна и прежда) в швейцарския град Вевѐ. Организаторите от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица"..

публикувано на 25.02.24 в 00:24

Работилница за мартеници в българското училище “Васил Левски” в Кипър

Децата в българското неделно училище “Васил Левски” в Дали, Кипър, днес ще правят мартеници. “ Заповядайте заедно да изработим мартеници и да запазим традицията ”, кани на фейсбук страницата си образователното средище. Работилницата ще започне в..

публикувано на 24.02.24 в 09:33

Две години след началото на войната в Украйна – расте броят на обезверените

Навършват се две години от онази февруарска сутрин през 2022 година, която промени живота в Европа и отвъд и наложи преосмислянето на отношенията в редица сфери между Света и Руската федерация. В следващите редове обаче няма да разглеждаме..

публикувано на 24.02.24 в 05:30