Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърците ще могат да гласуват и по пощата

Гръцкото правителство взе решение, според което гърците в страната и зад граница ще могат да гласуват и по пощата. Новината за това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от гръцката държавна телевизия ERT, предава БТА. Опцията влиза в сила още на предстоящите избори за европейски парламент през 2024 г. "С въвеждането на гласуването по пощата за първи път в историята на страната ни отпадат всички пречки за участие в изборния процес за всички гърци, имащи право на глас, независимо от това, къде живеят и къде се намират в деня на европейските избори - в Гърция или в чужбина", коментира министърът на вътрешните работи Ники Керамеос. Гърците, живеещи в чужбина, ще гласуват само по пощата и няма да бъдат създавани избирателни секции, докато гърците в страната ще могат да избират между гласуване по пощата и посещение на избирателна секция.

Дачич: Три четвърти от страните от ЕС не биха издържали изпита сега

Министрите на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, Сърбия - Ивица Дачич, Босна и Херцеговина - Елмедин Конакович, Черна гора - Филип Иванович, и Албания - Игли Хасани, подписаха съвместна позиция относно борбата с корупцията и прането на пари, предаде БГНЕС. Това стана в кулоарите на 30-ата министерска среща на върха на ОССЕ в Скопие. Конакович каза, че укрепването на регионалното сътрудничество е от решаващо значение в борбата с корупцията. "Ако сега всички страни членки на ЕС трябваше да преминат през това, през което минаваме всички ние тук, за да влезем в съюза, три четвърти от страните няма да издържат изпита", заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от македонската агенция MIA. По думите му корупция има там, където има пари, власт и влияние и където корупцията се налага под формата на закон. „Вземането на комисионна на запад е законно, а тук е корупция“, посочи Дачич.

Северна Македония и Унгария ще се противопоставят на българската такса за руски газ

Правителствата на Северна Македония и Унгария ще действат съвместно за премахване на таксата за руски газ, въведена от България на 13 октомври, за осигуряване на енергийна сигурност на двете страни и сигурност при снабдяването с газ. За това се договориха в Скопие министърът на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши и унгарският външен министър Петер Сиярто, съобщи Министерството на икономиката на Северна Македония. Двамата министри определиха таксата като "нелегална", а въвеждането ѝ - като „неприятелско действие“, предаде БТА.

Кипър с мерки за популяризиране на селскостопанската си продукция

Кипър въвежда търговска марка на селскостопанските си продукти с цел да поощри местната продукция и да я популяризира в кулинарния туризъм. Новото брандиране допълва усилията на островната държава за запазването на традиционни кипърски храни чрез европейската им регистрация. Смята се, че новият знак ще подкрепи допълнително кипърските региони, ще подчертае високото качество и традициите на местната хранително-вкусова промишленост, ще обогати и популяризира туристическия продукт на Кипър. Към момента страната има 3 продукта със "защитено наименование за произход" в ЕС, един от които е традиционното сирене халуми. Информацията е на кореспондентката на БНР в Кипър Бранислава Бобанац.

Огромна елха и майстори от цяла Румъния пред парламента в Букурещ

На площад "Конституция" пред парламента в Букурещ грейна 30-метрова елха. Около нея беше подреден най-големият коледен базар в Румъния. В над 130-те магазинчета на "коледното градче" гостуват майстори от всички краища на страната, автентични творци и местни производители, които представят своето изкуство и традиции, съобщава БНТ. Любителите на романтичните забавления могат да се качат на виенско колело, въртележка или влакче.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС , Facebook/ Буяр Османи, Facebook /Szijjártó Péter, Pexels, euronews.ro

Още от категорията

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00