Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подписа декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия на форум в Дубай

Над 20 страни от четири континента, включително и България, приеха Декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия до 2050 г., предаде пратеникът на БНР Мира Стефанова. Това стана на събитие на най-високо равнище в рамките на Конференцията на ООН за борба с климатичните промени в Дубай, което е по инициатива на Съединените щати.

Ядрената енергия има ключово значение, тя осигурява суверенитет, автономия и сигурност за нашите общества и правителства”, заяви президентът Румен Радев. Той акцентира и върху затрудненията пред използването на възобновяеми енергийни източници за енергийния преход – метеорологично време, недостиг на достъпни технологични решения за съхраняване на енергия и финансови ресурси.

Държавите, подкрепили декларацията, се ангажират да предприемат действия, гарантиращи, че атомните им електроцентрали отговарят на най-високите стандарти за безопасност, както и да мобилизират инвестиции в областта на ядрената енергетика.

АЕЦ “Козлодуй” ще се сдобие с още два блока

Документът е в съответствие с българската енергийна политика и намеренията за изграждане на нови блокове в АЕЦ “Козлодуй”.БНР подкасти:

Още от категорията

Асен Василев

Въвеждане на еврото догодина при 3% инфлация прогнозира Асен Василев

Средногодишната инфлация у нас ще бъде 3% по данни на Европейската централна банка и на Европейската комисия, заяви финансовият министър Асен Василев, който е в Гент за заседанието на министрите на икономиката и на финансите от Европейския съюз. По..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Делчево

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват..

публикувано на 23.02.24 в 16:43

Националната стратегия за финансова грамотност ще бъде представена в Белгия

На 23-24 февруари 2024 г. в Гент, Белгия се провежда неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). На заседанието, министрите ще обсъдят бъдещето на Европейската инвестиционна банка, както и..

публикувано на 23.02.24 в 06:15