Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подписа декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия на форум в Дубай

Над 20 страни от четири континента, включително и България, приеха Декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия до 2050 г., предаде пратеникът на БНР Мира Стефанова. Това стана на събитие на най-високо равнище в рамките на Конференцията на ООН за борба с климатичните промени в Дубай, което е по инициатива на Съединените щати.

Ядрената енергия има ключово значение, тя осигурява суверенитет, автономия и сигурност за нашите общества и правителства”, заяви президентът Румен Радев. Той акцентира и върху затрудненията пред използването на възобновяеми енергийни източници за енергийния преход – метеорологично време, недостиг на достъпни технологични решения за съхраняване на енергия и финансови ресурси.

Държавите, подкрепили декларацията, се ангажират да предприемат действия, гарантиращи, че атомните им електроцентрали отговарят на най-високите стандарти за безопасност, както и да мобилизират инвестиции в областта на ядрената енергетика.

АЕЦ “Козлодуй” ще се сдобие с още два блока

Документът е в съответствие с българската енергийна политика и намеренията за изграждане на нови блокове в АЕЦ “Козлодуй”.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родна компания е сред водещите в производството на лавандулово масло у нас

България е сред най-големите производители на лавандулово масло в света. Близо 100% от него е експортно ориентирано. Най-търсено е то в САЩ, Гepмaния, Фpaнция, Aвcтpия, Hидepлaндия, Индия, Beлиĸoбpитaния, Иcпaния, Kaнaдa, Mapoĸo, Йopдaния и Kитaй...

публикувано на 07.04.24 в 09:25

Съгласувани са проектите за трансгранично сътрудничество по програмата Interreg

Бордът на Стратегическия съвет за трансгранично сътрудничество по програма Interreg България – Сърбия 2021-2027 одобри списък с 9 проекта и 3 резервни проектни идеи за изпълнение. Четвъртото заседание на съвета се проведе в Монтана. Съпредседатели бяха..

публикувано на 04.04.24 в 09:26

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24