Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев:

Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромис с качеството на живот

Румен Радев
Снимка: Пресслужба на президентството

Мерките за борба с климатичните промени не трябва да се ограничават само до намаляване на вредните емисии, екстремните метеорологични събития като безпрецедентни температурни рекорди, горски пожари, наводнения и бури изискват решителни действия.” Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на провеждащата се в Дубай конференция на ООН за промените в климата, предаде пратеникът на БНР Мира Стефанова.

Според държавния глава, който е и ръководител на българската делегация, основното предизвикателство пред прехода към зелена икономика е да се гарантира, че тази трансформация няма да доведе до компромиси със стандарта и качеството на живот на гражданите и с конкурентоспособността. А това, по думите му, изисква иновативни подходи и използване на най-новите технологични постижения.

България подписа декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия на форум в Дубай

За да стимулираме отговорно трансформацията, трябва да гарантираме, че нашите образователни, здравни, социални и икономически системи са адаптирани към защитата на най-уязвимите, което е особено важно за децата”, заключи Румен Радев.

БНР подкасти:

Още от категорията

Асен Василев

Въвеждане на еврото догодина при 3% инфлация прогнозира Асен Василев

Средногодишната инфлация у нас ще бъде 3% по данни на Европейската централна банка и на Европейската комисия, заяви финансовият министър Асен Василев, който е в Гент за заседанието на министрите на икономиката и на финансите от Европейския съюз. По..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Делчево

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват..

публикувано на 23.02.24 в 16:43

Националната стратегия за финансова грамотност ще бъде представена в Белгия

На 23-24 февруари 2024 г. в Гент, Белгия се провежда неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). На заседанието, министрите ще обсъдят бъдещето на Европейската инвестиционна банка, както и..

публикувано на 23.02.24 в 06:15