Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев:

Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромис с качеството на живот

Румен Радев
Снимка: Пресслужба на президентството

Мерките за борба с климатичните промени не трябва да се ограничават само до намаляване на вредните емисии, екстремните метеорологични събития като безпрецедентни температурни рекорди, горски пожари, наводнения и бури изискват решителни действия.” Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на провеждащата се в Дубай конференция на ООН за промените в климата, предаде пратеникът на БНР Мира Стефанова.

Според държавния глава, който е и ръководител на българската делегация, основното предизвикателство пред прехода към зелена икономика е да се гарантира, че тази трансформация няма да доведе до компромиси със стандарта и качеството на живот на гражданите и с конкурентоспособността. А това, по думите му, изисква иновативни подходи и използване на най-новите технологични постижения.

България подписа декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия на форум в Дубай

За да стимулираме отговорно трансформацията, трябва да гарантираме, че нашите образователни, здравни, социални и икономически системи са адаптирани към защитата на най-уязвимите, което е особено важно за децата”, заключи Румен Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕК: 3,1% е очакваната инфлация за България през 2024 г.

3,1% е очакваната инфлация за България за 2024 г. и 2,6% за 2025 г., показват данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за тази година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на..

публикувано на 15.05.24 в 17:53

Форум в София обсъжда бизнес възможностите между България и Мароко

Българската търговско-промишлена палата организира днес в София българо-марокански бизнес форум. Събитието е подготвено със съдействието на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Мароко и Палатата за търговия, промишленост и..

публикувано на 15.05.24 в 14:55

БНБ отчита ускорено нарастване на БВП в началото на годината

През първото тримесечие на 2024 г. реалният БВП на страната се повишава с ускоряващ темп, което е предпоставка за сходна годишна динамика, посочва икономическият бюлетин на Българска народна банка (БНБ). За растежа са допринесли подобреното..

обновено на 14.05.24 в 16:08