Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на хора с увреждания за по-високи пенсии и достъпни лекарства

Снимка: Pixabay

Хора с увреждания протестираха в центъра на София с искания за по-високи пенсии и добавки от Новата година, а не както е предвидено в проектобюджета от 1 юли 2024 г.

Протестиращите настояват също минималната пенсия за инвалидност да се приравни с минималната за стаж и възраст; да има индексация на пенсиите на всеки шест месеца; да се увеличат детските добавки за увреждания, скъпоструващо лечение и терапии, поети от Здравната каса.

Друга част от исканията на хората с увреждания засягат проблема с недостига на лекарства в аптеките. “От четири дни търся инсулин за мен и сина ми, но никъде не мога да го намеря. Без него не може да се оцелее повече от два дни”, обясни една от протестиращите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05

Международна изложба в София призовава българите да гласуват

На 2 май в София в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" на глобалнoто креативнo студиo за социално въздействие Fine Acts, подкрепена от Бюрото на Европейския парламент в България. Идеята на експозицията..

публикувано на 02.05.24 в 06:30
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03