Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледният дух завладява България

Коледното дърво на София украси новото пешеходно пространство в центъра на българската столица – около площад “Св. Александър Невски”. “Коледа е специално време в годината, когато домовете ни излъчват сияние на уют и топлина, спокойствие и надежда”, заяви новият градоначалник Васил Терзиев. 


А желанието му градът да бъде място, което дава криле и ни кара да мечтаем сякаш се материализира с празничните персонажи в церемонията по запалване светлините на елхата.





Феерични светещи кукли бяха част от  интерактивен пърформанс “Лумини”, който привлече погледите на насъбралата се публика. Изпълненията на танцови и музикални състави допълваха програмата.


През целия декември площадът около храмовете “Св. Александър Невски” и “Св. София” ще бъде домакин на празнични концерти и различни събития за столичани и гостите на града, под надслов “Светлината в теб”.


Книжен базар в НДК, множество коледни градчета и различни събития за малки и големи създават настроение в очакване на Коледа.


Вторият по големина град в България – Пловдив, се радва на 13 метрова елха, с над 4 хиляди зелени клончета. Празничното дърво е изработено от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в близкия град Раковски. Тя тежи около 1 тон, а заедно с украсата – 1.5 тона, съобщава БТА. През целия месец градът ще се оживява от колоритни събития, разказващи за българските традиции, история и култура.


Началото на Коледно-новогодишния фестивал на Русе беше поставено със запалването на светлините на Градската елха – голямо естествено дърво пред Общината на крайдунавския град. 


Програмата на фестивала тази година включва концерти, спектакли, коледно надиграване и работилница за приготвяне на коледни сладкиши. Коледен базар на централния площад "Свобода" ще подгрява празничния дух, а пред сградата на Русенската опера работи и ледена пързалка. 


В първия ден на декември засия и коледното дърво на Плевен. Джуджета раздаваха лакомства на събралите се малчугани, заря огря небето над града, а част от присъстващите малки и големи плевенчани се хванаха на хоро.

И живописният Созопол ухае на канелени сладки и греяно вино.


Магията на зимното море ще усети всеки, който с разходи по калдъръмените улички на античния град. 


Освен с пленителните морски пейзажи, Созопол привлича и с богата празнична програма, която продължава до края на годината.


Началото ѝ даде "Празник на о-солената риба", организиран от Общината и местният Ротари клуб. Третото му издание на площад "Кулата" в Стария град, популяризира и съхранява традицията местните жители да приготвят осолена риба по различни рецепти. Проведе се и конкурс, който отличи победители в три категории - най-добър осолен паламуд, чернокоп и друг вид риба. Константин Василев, спечели в категориите "Осолен чернокоп" и "Друг вид осолена риба", а Данаил Рейзов – категория "Осолен паламуд". През следващите дни предстоят множество детски работилници и концерти, благотворителни базари и други прояви. 



Коледният базар на площада в Стария град ще бъде и мястото, където в Созопол ще посрещнат Новата 2024 година.


Витрините на магазините в Бургас вече ни приканват да мечтаем за празника, но официално елхата в крайморския град ще грейне на 6 декември – Никулден, когато е и празникът на града. Вход свободен за музеи и галерии на територията на града, няколко изложби и много концерти на различни открити сцени са част от празничните събития.

В морската столица е предвиден детски концерт и празнична заря на 6 декември, с които Варна ще пусне празничния дух от бутилката.

Коледната елха на площад "Капитан дядо Никола" в Трявна.


Коледна елха грейна и на централния площад в град Кюстендил. 

Свързана публикация:

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БТА, БГНЕС,  Facebook/ Созопол-град на спасението


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37