Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът наложи вето на износа на бронирана транспортна техника за Украйна

Управляващите партии: Ветото ще бъде преодоляно

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна стари, разконсервирани бронетранспортьори. В мотивите към ветото пише, че депутатите не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост. Според Радев, предоставяните на Украйна бронирани машини може да се ползват при охраната на българската граница и за оказване помощ на населението при бедствия и аварии, включително в труднодостъпни зони. „Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“, се казва в мотивите.

Ветото върху изпращането на бронетранспортьори за Украйна ще бъде преодоляно, категорични са премиерът и председателят на НС

“Ветото на президента върху подпомагането на Украйна с бронирана транспортна техника ще бъдепреодоляно веднага, така че не виждам за какво да коментирам”, заяви премиерът Николай Денков в Шумен, където участва в дискусия на академичната общност за бъдещето на висшето образование.


По-късно Николай Денков каза, че аргументите за президентското вето не са адекватни. Той припомни, че бронетранспортьорите за Украйна с десетилетия не са влизали в употреба, което доказва, че те не са необходими на страната ни. “Аргументът, че могат да бъдат използвани при военни действия също може да се оспорва, защото при една добре оборудвана българска армия, да кажем със “Страйкър”-и, тези бронетранспортьори по-скоро биха пречили, отколкото да помагат”, добави премиерът.

Подобна позиция изрази и председателят на Народното съб