Ha 6 дeĸeмвpи – Hиĸyлдeн, пpaзнyвaт ĸaĸтo имeницитe – над 200 000 българи, носещи името Николай, Никола, Николина, Нина и техните производни, но също тaĸa и pибapитe, мopяцитe, бaнĸoвитe cлyжитeли и тъpгoвцитe. Дeнят e избpaн и зa oфициaлeн пpaзниĸ нa мopcĸия ни гpaд Бypгac.
Никулден е празничен за всеки български дом. По стара традиция се приготвя специално ястие от риба, като символ на празника по нашите земи е шаранът.
За да разберем как се отглежда през годината и улавя през зимата най-хубавият никулденски шаран, отиваме в подбалканското село Столетово, в дома на Мария и Георги Димови.
Своята страст по риболова те са превърнали в семеен поминък. Направили са собствени водоеми, в които отглеждат различни видове риба, сред които обаче преобладават шараните. През всеки сезон при тях идват въдичари, за да практикуват спортен риболов. Наближи ли Никулден обаче, няма време за губене и шараните се вадят направо с мрежи от водата, защото в Столетово за риба идват клиенти буквално от целия район на гр. Карлово.
"На Никулден е лесно да отидеш и да си купиш шаран, продават ги по тротоарите дори, но по-голямо е удоволствието, когато дойдеш да си го хванеш сам на място. Може пък и да е по-вкусна уловената риба" – казва Георги Димов от Столетово:
За Никулден по традиция се търси най-много шаран. И въпреки че в представите на народа шаранът е глупава и наивна риба, това съвсем не е така според Георги Димов: "За него се изисква специална стръв, изисква се и подготовка на рибарите. Не е глупав шаранът, но когато наближи Никулден ние ги хващаме с мрежа, защото търсенето е голямо".
"В началото на ноември шаранът започва да си прави нещо като гнезда. Събират се на групи и лягат. Тогава е по-трудно да се хваща на въдица, затова изпускаме леко водата и го хващаме с мрежи. За да може като дойдат хората да имат избор. С въдица той се лови най-вече сутрин или привечер, а когато е с мрежа – изчакваме времето да е малко по-топло и тогава го вадим. Имаме специални садки, в които слагаме рибите и след Никулден, който шаран не е продаден, изкарва късмет и го връщаме отново във водоема. И самото отглеждане на риба има много тънкости. Тя е като всяко едно животно - разболява се, има нужда от лекуване, от профилактични дезинфекции, водата трябва да е постоянно чиста. Едно от изискванията ни при спортния риболов е да се носи дюшек за рибата, защото щом ще я пускаш обратно, тя не отива на земята, а се поставя на дюшека, а когато се снимат с нея то е от ниско разстояние, за да не падне от високо и още ред такива изисквания, за да не се нарани рибата."
В семейния бизнес активно помага и съпругата на Георги – Мария Димова. Тя е майстор в приготвянето на никулденски шаран и всяка година събира голямото си семейство на богата трапеза край рибарника в с. Столетово. Какво е нужно за хубавата празнична гощавка, разбираме от Мария Димова:
Вижте още:
Снимки: личен архив на Мария и Георги ДимовВъв Велико Търново се провежда Urban Wine Fest, организиран от Българската асоциация на винените професионалисти . "Октомври е месецът на българското вино и нa богатството на местните сортове", казва Даниел Драгошинов, един от нейните членове,..
В събота , 18 октомври, минималните температури ще са от 8 до 13°, в София – 9. През деня ще бъде предимно облачно и на много места ще има валежи от дъжд. Временни разкъсвания на облачността ще има над южните райони от страната. През нощта срещу..
Четвъртият хеликоптер, предназначен за спешна медицинска помощ по въздуха, вече е на българска земя. "Новата въздушна линейка ще бъде базирана в хангара на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, откъдето ще обслужва..
Когато приносът в областта на науката се превърне в база за следващи задълбочени проучвания, границите между държавите и континентите като че ли се..
Във вторник , 21 октомври, минималните температури ще са от 2 до 7°, в котловините и високите полета до минус 2°, в София – 1°. Сутринта на места в..
Няма демокрация и свобода без свобода на словото и плурализъм. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в София на Годишната конференция на..